Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjätte skogsdagen i strålande väder

/
  • David Johansson klipper till med klubban. Det är tufft jobb att sköta en mila.
  • Gasa då, Anton! Albin Persson och hans lillebror har grenslat en fyrhjuling. Men det är förstås bara på låtsas. Det dröjer några år till innan killarna får gasa på riktigt.
  • En björkstam läggs i vedprocessorn och kommer ut i andra änden – i form av färdiga vedklampar. Mats Wimark demonstrerar för Lasse Persson och Daniel Johansson. En behändig maskin som kan bli var mans egendom för sådär 100 000 kronor.
  • - Man bara drar i den här tampen... Torbjörn Andersson demonstrerar en motorsåg för Uno Olsson. Uno har jobbat i skogen i många år. På den tiden vägde sågen 12 kilo, nu är den nere i 3,3 kilo, sa Uno och skakade förundrat på huvudet.
  • Den som väntar på något gott... Sigrid Johansson och Birgit Larsson väntar tålmodigt på att Stefan Olsson ska bli klar med deras raggmunkar. Vi överlämnar receptet: finriven rå potatis blandas med finriven lök och gräddas i en smet av hårt vispat ägg. Lingonsylt är ett måste för denna delikatess.

Sommaren gjorde sitt sista ryck den gångna helgen och gav Skogsdagen i Lynäs, Bergvik, extra glans och värme.

Annons

Raggmunkar, vanliga munkar, honung, hjortronsylt, svagdricka och andra lokala delikatesser smakade extra gott när septembersolen smekte över traktorer, fyrhjulingar, motorsågar, kolmila och annat smått och gott, på tunet utanför Aktivitetshuset.

Det är sjätte året i rad som Skogsdagen arrangeras av IOGT-NTO, Våra Gårdar och NBV, nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet.

I fjol kom 400 personer under det fem timmar långa arrangemanget.

Mer läsning

Annons