Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självbetjäning på biblioteket

/

Med ett lånekort och en pinkod kan man klara sig helt på egen hand när man lånar böcker på biblioteket. Och den som vill låna som vanligt får göra det.

Annons

Under sommaren har 70 000 böcker och 5 000 skivor på biblioteket i Söderhamn försetts med tunna, vita etiketter – eller så kallade tags.

Varje etikett har ett chip, där det finns en massa information om boken. Och med hjälp av dessa tags ska man kunna sköta sina lån själv.

I entrén finns två datorförsedda stationer där man stoppar ner sitt lånekort, slår sin pinnkod och lägger böckerna på en särskild platta, som läser av informationen som finns i tagsen.

– Man kan lägga fyra, fem böcker i en hög på plattan samtidigt om man vill. Datorn fixar det, säger bibliotekschefen Nils Rundqvist.

Manualen är superenkel. Vill man ha ett kvitto är det bara att peka på kvittoikonen så kommer det ett kvitto ur en liten skrivare.

Böcker lämnas tillbaka på samma sätt. Och den som lämnar för sent får sin skuld noterad. Blir skulden större än 100 kronor blir man spärrad och får inte låna fler böcker.

Varje tag har även ett inbyggt larm, så det går inte att smita ut med en bok utan att larmet går.

Den tekniska utrustningen har kostat runt 700 000 kronor.

– Jag tycker att systemet är bra. Det innebär att vi kan ha en anställd som är ute och rör sig i biblioteket i stället för att sitta stilla vid informationsdisken, säger Nils Rundqvist.

Systemet med streckkoder kommer att finnas kvar.

– Vi har ju ett stort samarbete med alla bibliotek och filialer i länet, med undantag för Gävle, och alla har inte gått över till tags. Därför kan den som föredrar att låna böcker på det gamla vanliga sättet göra det, säger Nils Rundqvist.

Mer läsning

Annons