Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexdömd släpptes från fängelse – våldtog sovande kvinna på efterfest

/
  • Hudiksvalls tingsrätt dömer mannen till fängelse för våldtäkt.

En man i 25-årsåldern, från Söderhamns kommun, döms till fängelse i två år och tre månader för att ha våldtagit en kvinna under en fest. Våldtäkten skedde en månad efter att mannen släppts från ett längre fängelsestraff för sexbrott.

Annons

Våldtäkten skedde i en bostad i Söderhamn, natten mot den 26 december. Mannen och kvinnan, som är bekanta med varandra sedan tidigare, ingick i ett större sällskap som hade firat juldagen på en krog i centrum.

Läs mer: Tidigare sexdömd misstänks för våldtäkt av sovande kvinna

Efter krogens stängning hamnade sällskapet på en efterfest där mannen och kvinnan la sig för att sova i samma säng. I förhör har kvinnan uppgett att hon under natten vaknade av att mannen genomförde ett samlag med henne, vilket fick henne att känna sig panikslagen och rädd. Efter händelsen har kvinnan drabbats av akut stressyndrom och besvärats av ångest och sömnsvårigheter. Detta har vidare lett till att hon tvingats sjukskriva sig från jobbet.

Läs mer: Kraftig ökning av anmälda våldtäkter i Söderhamn och Hudiksvall

Mannen har erkänt att han haft sex med kvinnan men menar att samlaget var ömsesidigt och skedde efter att kvinnan väckt honom.

Hudiksvalls tingsrätt går däremot på åklagarens linje och dömer mannen för våldtäkt. Enligt rätten har kvinnan gett ett trovärdigt intryck och lämnat en mer levande och detaljrik redogörelse om händelsen än mannen. Kvinnans berättelse styrks även av vittnesuppgifter om hennes mående direkt efter händelsen.

Läs mer: Fängelse för sex med sovande kvinna

Mannen är sedan tidigare dömd för våldtäkt och blev i november 2015 villkorligt frigiven från ett två år långt fängelsestraff, med en återstående strafftid på nio månader.

Nu döms han på nytt till fängelse i två år och tre månader för våldtäkt. Han ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till den utsatta kvinnan.

Läs mer: Psykologen: Anklaga inte dig själv

Mer läsning

Annons