Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex års fängelse för mordförsök

/

(Uppdaterad 15:46) 28-åringen som åtalades för ett mordförsök i Ljusne i maj döms nu till sex års fängelse.

Annons

Den 22 maj larmades räddningstjänst , ambulans och polis till Stationsvägen i Ljusne där en man i 50-årsåldern knivskurits svårt. Mannen togs till Gävle sjukhus där han hölls nedsövd och opererades för sina skador, som bedömdes vara livshotande eftersom han fått ett 23 centimeter långt sår över buken.

Tidigt under utredningen anhölls två personer i sin frånvaro och kort därefter greps en 28-årig man och en 21-årig kvinna för försök till mord respektive medhjälp till försök till mord. Mannen har suttit fortsatt häktad under utredningen och kvinnan släpptes fri i juni i väntan på domen.

Kvinnan har tidigare haft en relation med den knivskurne 50-åringen. Relationen avslutades i början av året. Ungefär en vecka innan mordförsöket började 28-åringen och 21-åringen träffa varandra.

Den aktuella kvällen ska 50-åringen ha varit i Ljusne för att umgås med sina vänner. Under kvällen fick han flera telefonsamtal och sms om en påstådd skuld på 45 000 kronor och uppmanades att gå ut på parkeringen vid bostadsområdet. Innan mötet hade mannen aldrig träffat 28-åringen.

– Jag går ner mot garaget och där kliver en mörk gestalt fram och sticker en kniv i mig. Jag trodde att jag skulle dö, berättade offret under rättegången som hölls den 15 juli i Hudiksvalls tingsrätt.

Kvinnan har erkänt att hon skjutsade 28-åringen till och från brottsplatsen men nekat till brott eftersom hon inte visste vad som skulle hända. I bilen fanns ytterligare en man som varit aktuell under utredningen, men som senare avfördes eftersom han inte misstänktes för att ha varit delaktig i mordförsöket.

28-åringen har uppgett att han tröttnade på att offret och kvinnan fortsatte att hålla kontakten trots att deras relation var avslutad. Därför ska han ha bett kvinnan att skicka ett sms till offret om skulden. I samma sms stod det också att hon inte längre ville ha någon kontakt med 50-åringen.

Några timmar senare bad 28-åringen henne att köra honom till Ljusne. Han och offret möttes då vid ett garage, där knivskärningen ägde rum. 28-åringen har hävdat att han agerade i nödvärn och att även 50-åringen bar kniv. Det har inte gått att bevisa. De två ska inte ha pratat med varandra under mötet och rätten har därför dragit slutsatsen att 28-åringen sökte upp mannen för att försöka döda honom.

Under onsdagen meddelades domen. 28-åringen döms till sex års fängelse för försök till mord och att betala ett skadestånd på 147 276 kronor till 50-åringen för bland annat kränkning, sjukvårdskostnader och förlorad inkomst. Mannen är utländsk medborgare och kommer att utvisas ur landet. Han är sedan tidigare dömd för flera vålds- och vapenrelaterade brott i USA.

Den 21-åriga kvinnan frikänns från anklagelserna om medhjälp till försök till mord.

Mer läsning

Annons