Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sen snö slår mot handeln

/
  • Magnus Leek har hand om skidförsäljningen på Team Sportia. I år köpte hans butik in extra många, men frånvaron av snö gör att efterfrågan är minimal.
  • Fredrik Edh, butikschef på Barnens hus, tycker att julhandeln går trögt i största allmänhet.
  • Granngårdens butikschef Anna Jonsson tror att försäljningen kommer att ta fart när snön väl kommer.

Vem minns den snö som föll i fjol? Handlarna i Söderhamn gjorde det i alla fall när det var dags att beställa leveranser inför årets vintersäsong. Nu är butikshyllorna fyllda av skidor, snöskyfflar och andra vinterprylar som ingen vill ha. Åtminstone inte än så länge.

Annons

I Team Sportia-butiken på E-center står längdskidorna uppradade. Förra vintern hade de strykande åtgång så inför årets skidsäsong tog man i rejält.

- Vi gick på vad vi sålde förra året, säger butiksinnehavaren Göran Flodberg.

Runt 20 par längdskidor har butiken sålt hittills under hösten. Jämfört med ungefär 70 par i början av december förra året. På liknande sätt ser det ut med skridskor, vantar, mössor och så vidare.

Leksaksaffärer Barnens hus har i vanlig ordning satsat på pulkor, snowracers och andra vinterbetonade produkter för barn. Enligt butikschef Fredrik Edh säljer de sämre än förra året men ändå förvånansvärt bra med tanke på att det inte finns någon snö.

- Men resten av försäljningen går däremot betydligt sämre än vad den brukar så här års. Kunderna verkar inte ha kommit i julstämning än, säger han.

Förra vinterns rikliga snöande gjorde snöslungor och snöskyfflar till hårdvaluta och butikerna sålde slut på i princip allt de hade. I år ser det helt annorlunda ut.

- Det har varit lite stiltje. I början av hösten gick en del snöredskap, men sedan har det avtagit, säger Anna Jonsson, butikschef på Granngården.

När hon tillträdde sin tjänst i november förra året hade alla butikens snöslungor redan sålt slut. Inför årets vinter köpte man därför in dubbelt så många. Bara en dryg fjärdedel av dem har blivit sålda, men hon ångrar ändå inte investeringen.

- För två år sedan kom snön precis före jul, så förr eller senare kommer den, säger Anna Jonsson.

Mer läsning

Annons