Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD flerdubblar sina mandat

/

Sverigedemokraterna blev historiska när de kom in i riksdagen i natt.

I Söderhamns är deras stöd långt mycket större.

Annons

Sverigedemokraterna gjorde ett oerhört bra valresultat i Söderhamn. När 10 av 14 valdistrikt var räknade har partiet 11,1 procent i Söderhamn.

- Det känns jäkligt bra, säger förstanamnet Daniel Persson från valvakan i Gävle.

Själv lyfter han gärna fram paritets äldre- och skolpolitik. Men han är ändå övertygad om att den stora framgången beror på invandringsfrågan.

- Större delen av de som röstar på oss har invandringspolitiken som sin viktigaste fråga. De har tröttnat på den politik som är nu.

Partiet hade gemensam valvaka för hela länet på restaurang Greken i Gävle. Kanske ett märkligt val för ett invandringsfientligt parti?

- Nej, jag får inte intrycket att det är en grekisk restaurang. Jag har ätit kycklingfilé fylld med mozzarella och tomater. Och så potatisgratäng och öl till det, säger Daniel Persson.

Sverigedemokraterna har fem namn på kommunlistan i Söderhamn. Fem mandat i kommunfullmäktige motsvarar ungefär tio procent av rösterna. Så har de verkligen folk till alla stolar om det slutgiltiga stödet blir över tio procent?

- Ja, det ska vi ha. Det är fler som har hoppat på på slutet, säger Daniel Persson.

SD kom in i Söderhamns kommun förra valet, med två mandat. De har knappt märkts över huvud taget i fullmäktige, trots att de lovade att lägga på ett kol efter halva mandatperioden.

• Vad är det som säger att ni ska börja göra politik nu?

- Vi går in på femte året, och har organiserat oss bättre. Nu är vi mer ett parti på riktigt. Det går nästan för fort tycker man ibland, säger Daniel Persson.

Nu lovar han att börja motionera.

- Personligen brinner jag för en motorstadion i Söderhamn. Men det kanske inte är den viktigaste frågan. Vill säga upp avtalet med Migrationsverket, men den frågan kommer inte att gå igenom.

Mer läsning

Annons