Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsande företag imponerar stort

/
  • Det som började i ett garage är i dag ett stort växande företag i mångmiljonklassen. Här visar Patrik Norgren upp delar av Norscands lager för John Staffas (S) och Sven-Erik Lindestam (S).
  • Efter rundvandringen kör Patrik Norgren en runda med en flakmoppe. Mopedintresset är det som i dag ger arbetstillfällen för 17 personer i kommunen.
  • Norscand tillverkar även egna delar, och mer ska det bli i framtiden. Här visar Patrik Norgren en motor för kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S).
  • Marmafabrikens gamla verkstad står snart färdigt. Där blir det bland annat mopeddelslager.

Politiken på resa bland företagare i kommunen.
I Marmaverken imponerade det snabbt växande företaget Norscand.
– Det är lärorikt och ger framtidstro, säger John Staffas (S).

Annons

I mitten av 1990-talet sålde Patrik Norgren alla sina tillgångar och drog till USA med en kompis. De skulle vara borta ett par år. Pengarna räckte i två månader.

Läs också: Mopeder vinnande koncept

– Jag fick åka hem fullständigt black. Jag hade noll och ingenting, säger grundaren och vd i Norscand, Patrik Norgren.

Han berättar det som en sporre till andra som går i tankar att starta eget – vill man så kan man.

Verksamheten startade han 1998 i pappas garage. I dag har företaget som specialiserat sig på reservdelar till mopeder 17 anställda, lokaler på 5 000 kvadratmeter och framtidsvisioner som växer hand i hand med omsättningen.

– Målet är en omsättning på 100 miljoner, men till en början siktar vi på 50, säger Patrik Norgren.

Kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S) och kommunfullmäktiges ordförande John Staffas (S) går från byggnad till byggnad på Marmaverkens industriområde. De är på ett inplanerat företagsbesök med syfte att lära känna kommunens företag och att öka förståelsen.

– Det är imponerande. Ett sånt här företag här i Marma, det är helt galet. De har hittat en nisch, man kan fundera över hur många fler det finns med idéer. Det kommer inget nytt Ericsson hit, kommunen får en stabilare grund med många små tegelstenar, säger Sven-Erik Lindestam.

– Det är fantastiskt, han visar att hårt kompetent arbete kan göra att man lyckas. Det är lärorikt och ger framtidstro, säger John Staffas.

Läs också: Besök hos Linding ifjol

Det slamrar och bullrar från hantverkare i olika delar av den nyinköpta gamla verkstaden på området.

Norscand växer så att det knakar. Nya ägare har plockats in och nu satsar företaget friskt. Och kommunens insats är Patrik Norgren belåten med. När han får höra att kommunen hamnar på en 243:e plats i företagarnas årliga företagsrankning blir han förvånad.

Läs också: Företagsklimatet dåligt enligt undersökning

– Det låter helt befängt. Jag har inte haft mycket med kommunen att göra, men placeringen kanske beror på att marknaden är liten och att företagen stjäl kunder av varandra, det kanske skapar ett missnöje. Jag tror också att kommunen får ta skulden för att länsstyrelsen är byråkratisk och ger en negativ ton, säger Patrik Norgren.

Sven-Erik Lindestam vill inte bortförklara placeringen i rankningen, men har ändå synpunkter.

– Det är mycket vi inte kan påverka, men den måste tas på allvar. Vi måste bli bättre på service och tillsammans med andra ge förutsättningar till de som vill starta eget. Såna här berättelser som Norscand måste också bli berättade, det finns fler nischer och fler kanske törs ta steget, säger Sven-Erik Lindestam.

– Den hjälp vi har fått har varit smidig och det fungerar bra, kommunen får en oförtjänt dålig placering. Det är också jättebra att de kommer ut på företagsbesök, säger Patrik Norgren.

Norscand finns och växer av den enkla anledningen att Patrik Norgren ville ha ett roligt liv. Det var också den känslan han förmedlade till Sven-Erik Lindestam och John Staffas under företagsbesöket.

Och om de påbörjade investeringarna i miljonklassen för Norscand fortsätter kommer kommunens politiker inte att känna igen sig på området inom ett antal år.

Mer läsning

Annons