Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sandskär är bra för själen"

/
 • Båten går mot Sandskär, en sandbank på ungefär 45 hektar.
 • Hos Jan Strandlund står en bod som förr i tiden fungerade som isbod. Där placerades isblock för att boden skulle verka som kylskåp
 • Jan Strandlunds stuga har renoverats sedan den först byggdes. De två rummen från originalstugan finns kvar i mitten av huset.
 • Inomhus hänger en bild på farfar Wilhelm Strandlunds båt Blenda.
 • Gabrielle Roland Waldén och hennes man Joachim Waldén brukar spendera en del av sommaren i deras egna paradis.
 • Från Gabrielle Roland Waldéns stuga leder en lång gång ut till bryggan och båten.
 • Sommardagen bjöd på så mycket värme att ett dopp i havet blev oundvikligt.
 • Annelie och Lennart Almstedt.
 • Annelie Almstedt tittar till termometern. Det är 19 grader i vattnet.
 • På södra sidan av ön ligger solen under dagen.
 • Kalle Björklund och Maria Frodig tillsammans med barnet Svea, 5 år, framför deras sommarhus. Deras andra dotter Astrid, 10 år, är ute i skogen och leker.
 • I huset står många gamla möbler kvar.
 • Nedanför Kalle Björklund finns en strand som familjen använt flitigt under sommaren.

Det är ön som till och från övergår till fastland, eftersom folk numer kan vada ut vid lågvatten. Sandskär är en sandbank som reser sig ur havet ett ögonkast från Stenö. Ett ställe för lugn och fridfullhet efter flera hundra år av liv.

Annons

Dagen är vindstilla och varm. När båten cirkulerar runt den stora sandbanken ses flera stugor stå längs strandkanterna. Några fåglar kvittrar i blåbärsskogen och ett barns skratt kan höras på avstånd, men annars ligger Sandskär i tystnad. På södra sidan rör det sig bland de vita knutarna.

Jan Strandlund har sedan barnsben spenderat somrarna på Sandskär. Han blickar upp mot huset som gått flera generationer i arv.

– Det finns rötter här, och det kan man inte köpa för pengar, säger han.

Det var hans farfar Wilhelm Strandlund som var den första i släkten att bosätta sig där. Enligt Jan Strandlund är han en person att tacka för det Sandskär som finns i dag. Wilhelm ägde tre ångbåtar vid namn Blenda, Flink ett och Flink två.

– På den tiden fraktade man folk och allt möjligt, gods och så vidare. Han åkte ända in i Söderhamnsån och ut igen efter en turlista. Det slutade väl någon gång innan krigen, så runt 1940, säger han.

Sedan dess har husen byggts om rejält. Den gamla ladugården innehöll en gång i tiden två kor och höns, nu är det ett fullrustat hem med vita väggar och panoramafönster som vetter mot havet.

– Hela mitt liv har jag haft blåställ och arbetat här. Det blir mycket jobb, men det är ju också saker som jag själv tagit på mig, säger Jan Strandlund.

En bit bort arbetas det också. Lennart Almstedt har vadat ut i vattnet och för att sätta ner pinnar. Det ska hjälpa båtar att ta sig in mellan stenarna under hösten då mörkare tider väntar. Sommaren är snart över, men Lennart Almstedt har hunnit spendera många veckor på ön tillsammans med frun Annelie Almstedt.

– Man kommer så oerhört nära naturen. Det kommer liksom änder och simmar förbi. Eller skrake och bofink, sådant som man inte ser i städerna. Och den extrema tystnaden. Man hör inga bilar alls här ute, bara någon båt ibland, säger Lennart Almstedt.

Annelie Almstedt håller med. Sandskär får henne att vilja stanna på ön så länge som möjligt.

– Dels är det skärgården förstås, och att man kommer bort från allt. Men också rofylldheten, säger hon.

Mitt emellan Almstedt och Strandlund ligger ännu en stuga. Utanför sitter en grupp människor samlade kring bordet på uteplatsen. Gabrielle Roland Waldén presenterar sig som stugans ägare. Även hon har hängivit mycket arbetstid till Sandskär. Två år av skrivande blev år 2013 en färdig bok om ön. "Sandskär i mitt hjärta" berättar om en livet i skärgården och dess släkthistorier från 1800-talet till nutid.

– Det fanns bland annat en ölbåt på 50-talet. Men allt det är ju borta nu sedan människor skaffade egna båtar, säger hon.

Själv har hon spenderat alla sina somrar på ön. Redan som fyraåring lärde hon sig paddla kanot och livet i naturen kom som en självklarhet. Nu är skärgården en fristad.

– Sandskär är bra för själen, min själ i alla fall, säger hon.

De tre stugorna har sedan flera generationer tillbaka hållit till på södra sidan av ön. Men på norra sidan finns det en stuga med en nyinflyttad familj. Huset, som en gång för längesedan ägdes av Söderhamns verkstäder, ägs sedan ett år tillbaka av Kalle Björklund med familj. De hade inga planer på att köpa någon stuga, men efter en ganska ovanlig husvisning vid årsskiftet kunde de inte släppa sommarstället.

– Vi rodde ut i en liten båt. Det var i januari så vi åkte genom is och stövlande oss genom snön. Då blev jag lite besviken först, men vi blev väl lite tagna av det trots allt, säger Kalle Björklund.

Det gröna huset med röda knutar tvingar åskådaren att tilta huvudet bak i nacken. Ett högt tak och stora panoramafönster reser huset långt över markytan. Allt möblemang följde med och familjen har inga planer på att bygga ut eller renovera. Huset ska få förbli som det varit. De kunde inte vara mer nöjda med Sandskär.

– Vi har allt här: hus, sandstrand, det är lugnt och fint och det är inte en död skärgård, säger Kalle Björklund.

Från norra sidan lämnar båten Sandskär för den här sommaren. Vattnet kluckar mot skrovet innan motorn river i gång. Ljudet rör sig över vattnet i några sekunder, innan det tynar bort och lämnar ön i en fridfull tystnad återigen.

Mer läsning

Annons