Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samkraft kan stå kommunen dyrt

/

Söderhamn krävs nu på 8,1 miljoner av långivaren Kommuninvest. Det är kommunens borgensåtagande i det konkurshotade vindkraftsbolaget Samkraft.
Men kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) ser helst att man går in med ytterligare pengar.

Annons

Precis som flera andra kommuner gick Söderhamn in i ett borgensåtagande när Samkraft bildades 2008. Nu har lånen löpt ut och förra veckan sprack det som var på väg att bli en stor affärsuppgörelse mellan Samkraft och Gävle Energi. För 187 miljoner skulle det kommunala bolaget ta över Samkraft som bland annat äger tio vindkraftverk.

Det hela slutade i stället med en överklagan från en privatperson och affären stoppades i väntan på ett avgörande.

Samtidigt ställer långivaren Kommuninvest krav på kommunerna. De ska betala sina borgensåtaganden innan konkursen är ett faktum.

Enligt kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) kom ett inbetalningskrav på 8,1 miljoner kronor sent under torsdagskvällen. Själv hoppas han fortfarande att det finns lösningar.

– Det sägs att kommunerna tillsammans skulle behöva borga för ytterligare fem miljoner för att lösa det här i ett första skede. För vår del skulle det innebära att vi gick in med ytterligare 500 000 kronor, säger Sven-Erik Lindestam.

Och istället för att riskera att de krävs på hela borgensumman anser han att det vore smidigast att gå in med de pengarna för att köpa tid och rådrum.

– Då kanske Gävle Energis köp av Samkraft hinner gå i lås. Problemet för Samkraft är att de har lånat 64 miljoner av Kommuninvest och det lånet förföll egentligen redan innan sommaren. Nu har även uppskovet gått ut och det är därför som det pratas om att borgensåtagandena ska krävas in, säger Sven-Erik Lindestam.

Själv har han fått uppgifter om att det ska göras en kontrollbalansräkning för att se vilken status Samkraft har under den här veckan. Då granskas bland annat bolagets tillgångar, skulder och kapital.

Är en konkurs nära förestående?

– Får bolaget rimliga förutsättningar så är det ingen panik. Min förhoppning är att vi ska slippa betala ut borgen, säger Sven-Erik Lindestam.

Förutom borgenåtagandet på 8,1 miljoner har det kommunalägda bolaget Söderhamn Nära tidigare tecknat aktier i Samkraft för 4,7 miljoner och lämnat ett aktieägarlån på 7,4 miljoner.

Mer läsning

Annons