Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälskadorna kostar miljoner

Varje är betalar länsstyrelsen i Gävleborg ut omkring fyra miljoner till länets fiskare.

Annons

Varje år ansöker länsstyrelsen hos Naturvårdsverket om ersättning för de skador som sälarna orsakat. Länsstyrelsen ansöker också om bidrag för de fiskare som vill köpa speciella fiskeredskap som skyddar mot sälattackerna.

2011 fick Gävleborgs länsstyrelse totalt 4.2 miljoner kronor som ska betalas ut till länets upprörda fiskare. Det är det största beloppet avsatt för sälskador i hela Sverige.

– Sälarna är ett stort problem längs Gävleborgs kust. Fiskenäten är ett smörgåsbord för hungriga sälar, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Daniel Hansson.

Fiskarna tvingas använda dyrbara så kallade Pushup-fiskhus för att värja sig mot sälattackerna. Ett galler inuti fiskhuset hindrar sälarna från att komma in till fångsten.  Priset för en enhet är 200 000. Och många fiskare behöver fyra stycken för att klara sig. Länsstyrelsen täcker mellan 70-80 procent av den totala inköpskostnaden. Men inte ens med de dyrbara skyddsburarna går fisken säker från de hungriga sälattackerna.

– Sälarna gör stor skada och skulle behöva skjutas. Men om staten skulle börja jaga dem nu, skulle det ändå ta 20 år innan de fick bukt med problemen, säger fiskaren Dennis Westlund.

Mer läsning

Annons