Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkraste badplatserna med livbojar

/

Kuriren har besökt tio populära badplatser för att se hur det är ställt med livräddningsutrustningen.

Annons

Fredagen var grå och stränderna låg i det närmaste öde i Söderhamn. På Stenö doppade sig två tappra pojkar innan de retirerade till värmen på campingen. När sommaren istället visar sig från sin soligaste sida letar många sig till vatten för att svalka sin kropp. För såna dagar lockar Söderhamns kommun med tio icke-tempererade utomhusbad.

Badplatserna ses över inför varje säsong av kommunen som sedan lämnar över skötseln till lokala föreningar.

– Vi försöker hålla ordningen efter bästa förmåga och rimlig plånbok. Att gå till sjön och bada är i grund och botten eget ansvar. Eftersom några gäster inte vårdar sakerna är det inte säkert att de är i fullständigt god funktion. Det har vi inte heller sagt att vi garanterar, säger Gunnar Mellqvist, chef för Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen.

På några av badplatserna finns bryggor som leder en bit ut i vattnet. Fastsatt på de flesta bryggorna finns badstegar som gör det lättare att ta sig upp. Några märkta olåsta livräddningsbåtar att använda finns inte på något av baden. Det anses inte nödvändigt eftersom badplatserna ligger skyddade och risken att en nödställd driver i väg är liten.

– Som det ser ut i dag är det här vad vi kan åstadkomma utrustningsmässigt. Badstegarna har vi försökt sätta ut i den mån det passar. Man kan få en livboj kastad kring sig om man har behov av det, säger Nisse Boman, chef för Kultur- och fritidsavdelningen.

Livbojar ska i normala fall finnas på alla badplatserna och på nio av dem var livbojar uppsatta på ändamålsenliga ställningar placerade långt tätare än de 100 meter som rekommenderas av Myndigheten för samhällsberedskap, MSB.

Men på badet vid Florsjön saknades livbojar. Nya exemplar låg inomhus, på campingens reception.

– I måndags meddelade jag kommunen att det saknas livbojar här. I går var de här med två bojar men ingenting att fästa dem på, säger campingens ägare Alf Kanon.

Han berättar att badplatsen haft problem med vandalism den senaste tiden. Någon har stulit de gamla livbojarna och till och med lyckats slita loss fundamentet som de suttit uppsatta på.

Alf Kanon hoppas och tror att kommunen ska sätta upp nya fundament i början av nästa vecka. Enligt chefen på Kultur- och fritidsförvaltningen, Nisse Boman, var det inte enligt rutinerna. De nya livbojarna skulle ha satts upp på samma gång. Men det är inte första gången som livbojar försvinner.

– Tyvärr finns det de som tycker det är jättekul att leka med dem. De drar ut linor och bojar som de kastar bort, säger Nisse Boman.

Kurirens koll avslöjade ett fall av utdragen lina, på Storsand. Våra övriga observationer redogör vi för nedan.

Mer läsning

Annons