Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten stärks på socialkontoret

/
  • Arbetsmarknads- och socialchefen Lena Wetterlind har vidtagit en rad säkerhetsåtgärder efter händelsen.

Efter en besvärlig situation i våras som innebar att polis och ambulans fick tillkallas har en rad åtgärder vidtagits på socialkontoret i Söderhamn.
Under hösten ska säkerheten för hela verksamheten ses över.

Annons

Det var på skärtorsdagen som en person irrade omkring i socialtjänstens lokaler vilket ledde till att polis, vaktbolaget Securitas och ambulans larmades.

Lena Wetterlind är chef för arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Av hänsyn till sekretessen kan hon inte gå in på några närmare detaljer om personen eller exakt vad som hände, men vid det tillfället upptäcktes stora brister i säkerheten.

– Det fanns flera olyckliga omständigheter i det här fallet. Dels var receptionen stängd eftersom det var skärtorsdag och många anställda slutar redan vid tolv. Det innebar bland annat att entrén var låst när polisen och ambulanspersonalen kom, säger hon.

Lokalerna i centrumhuset är heller inte helt optimala för socialtjänstens verksamhet. De huserar på flera våningar vilket innebär att det blir svårt för personalen att kommunicera med varandra.

I det här fallet blev många överraskade och skrämda när de såg polisen och vaktpersonalen. Eftersom det var påsk kunde de heller inte samla personalen för ett samtal förrän flera dagar senare.

– Vi har redan nu vidtagit en rad åtgärder. Till exempel har vi satt upp kortlås och sett över hur den interna kommunikationen mellan våningarna ska fungera framöver. Det har även satts upp tydliga skyltar som visar var utgångarna finns, säger Lena Wetterlind.

I höst, när alla kommit tillbaka från semestrarna, ska säkerhetsrutinerna ses över för hela verksamheten. Allt från de personer som arbetar i skogen genom socialtjänstens försorg till socialsekreterarnas utsatthet.

Händer det ofta att personal hotas?

– Jag vill inte säga att det händer direkt ofta, men visst förekommer det att personal råkar ut för hot och våld. Men de gånger vi gör bedömningen att det behövs ett högre skydd kallar vi alltid in Securitas, säger Lena Wetterlind.

Det finns också personer som blir arga efter ett negativt besked, men oftast brukar det räcka med att socialsekreteraren förklarar sin roll som tjänsteman, att de har lagar och regler att följa, menar hon.

– Men vi har tagit det som hänt på största allvar. Det är viktigt att säkerhetsrutinerna fungerar och att personalen känner sig trygg.

Mer läsning

Annons