Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill eleverna förbättra maten

/

Mer husmanskost, bättre salladsbuffé och fler dryckalternativ. Det är några sätt som eleverna själva vill förbättra skolmaten på.

Annons

Skolmaten är helt okej. Det påståendet kan en stor del av eleverna i Söderhamns kommun hålla med om.

Men om de får komma med egna förslag finns det mycket att förbättra.

I måndags lät vi tre klasser (en på gymnasiet, en på högstadiet och en på mellanstadiet) från tre olika skolor i centrala Söderhamn berätta hur de vill förändra skollunchen.

Förslagen och åsikterna skiljer sig en del åt beroende på åldersgrupp, men flera av önskemålen är gemensamma.

Till exempel dessa:

*Fler pålägg till mackorna och mer mjukt bröd.

*Mer näringsrik mat så att vi blir mätta.

*Fler dryckalternativ till maten – juice, lättdryck, vatten och mjölk.

*Lyxigare mat på fredagar.

*Mer traditionell svensk husmanskost, färre nya "konstiga" rätter.

*Färre sopp- och fiskrätter.

*Större och bättre salladsbuffé, med mer frukt.

De yngre eleverna vill även ha bättre lagad mat. Enligt dem slarvas det i köken i dagsläget. Köttbullarna är brända, riset inte riktigt kokat och köttfärssåserna är för rinniga.

Eleverna på högstadiet tycker att maten borde få kosta mer pengar, att den vegetariska maten borde stå med på matsedeln och att mer mat ska bör vara ekologisk och närproducerad.

Gymnasieeleverna anser att matkvaliteten varierar för mycket från rätt till rätt och att skolmatens lägstanivå därför måste höjas.

Läs mer om elevernas förslag och hur de vill ändra skolmaten i onsdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons