Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar du dig bäst mot åska

En allmän uppfattning om åska är att det är säkrast att befinna sig i bilen. Men det är inte det bästa alternativet, enligt forskaren i elektricitetslära.

Annons

I helgen slog blixten ner i en bil som färdades på E4 söder om Söderhamn. Airbagen utlöstes och bilen stannade. De två kvinnorna som färdades i bilen klarade sig utan skador.

SMHI skriver på sin hemsida att de bästa sätten att skydda sig från blixtnedslag är att befinna sig lågt och gärna i en bil eller inomhus.

– Blixten leds ju på utsidan av bilen. Sen så ska man inte hålla i något av metall i bilen, men annars ska man vara helt säker, säger Hans Bengtsson på SMHI.

Han har inte tidigare hört talas om att en blixt utlöst en airbag. Det har inte heller Mahbubur Rahman, forskare vid Ångströmlaboratoriet på Uppsala Universitet.

– Det kan jag inte säga, men att bilens larmsystem har löst ut på grund av blixten har jag hört tidigare, säger han.

Elektroniken i bilen kan slås ut, som i sin tur skulle kunna stanna bilen och även utlösa airbagen, berättar han. Det finns enligt honom ett bättre ställe att vistas på än i bilen.

– Inomhus är att föredra eftersom man kan vara på ett säkrare avstånd från alla möjliga vägar för blixtströmmar, samt att det elektromagnetiska fältet är betydligt mer dämpat på grund av väggar, tak och så vidare, säger Mahbubur Rahman.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skriver på sin hemsida att det finns en del missförstånd när det kommer till åskan. Till exempel att bilen ska vara det bästa skyddet, men att det finns många moderna bilar som inte skyddar perfekt. Tryckvågen efter åsknedslaget kan även slå sönder vindrutorna, eller så kan bilen börja brinna. De skriver också att gummisulor inte skyddar mot blixten och att det är ofarligt att prata i mobilen.

– Jag tror att både MSB och SMHI vet vad de pratar om, men från ett åskskyddsperspektiv för människor skulle jag vilja säga att MSB säger det bättre. Bilen är precis lika säker som att vara inomhus, men under förutsättningen att bilen utgör en så kallad "Faraday bur". Å andra sidan ger inte husen bättre skydd om man är i kontakt med strömförande föremål inne i huset till exempel, säger Mahbubur Rahman.

Mer läsning

Annons