Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska det blomma igen

/
  • Linda Ekman går på seminarierna för att samla på sig kunskap och odla kontakter med likasinnade.
  • Ann Nilsén var en av många föreläsare under dagen och berättade om de ovanliga kulturväxter som nästa försvunnit från hälsingegårdarna under de senare år.
  • Per Forsell som äger Erik-Andersgården i Asta tycker att det är roligt att serien med föreläsningar avslutas här.
  • Ett 80-tal intresserade från hela länet deltog under lördagen. Och föreläsningarna hölls både inomhus och utomhus.

Blommor som inte finns att köpa och som nästan försvunnit från hälsingegårdarna, är ett viktigt inslag i att kunna återskapa en trädgård i gammal stil.

Annons

Sammanlagt 80 intresserade samlades i helgen på Erik-Anders i Asta för att lära sig mer om hur man kan återskapa och sköta en äldre trädgård.

Syftet med temaföreläsningarna, som är ett samarbete mellan bland annat Hälsingegårdar, länsmuseet och länsstyrelsen, är till för att sprida kunskap om hälsinglands kulturarv.

– I slutet av 1800-talet fanns ett mycket större utbud av blommor i hälsinglands trädgårdar än vad det gör idag. Vippslide, herrgårdspion, brandgula liljor, malva och narcisser är typiska kulturblommor som funnits på varenda hälsingegård förr, säger Ann Nilsén intendent Länsmuseét Gävleborg.

Med hjälp av gamla foton går det att se att det fanns andra blommor än de som finns att köpa idag. Ann Nilsén tror att det beror på att de flesta av oss handlar från stora återförsäljare som bara har ett begränsat utbud och som importerar växter som inte alltid passar det svenska klimatet. De handelsträdgårdar som fanns på 20-talet har försvunnit, och med dem även variationsrikedomen.

– Det är sällan några växter försvinner helt, säger hon.

Det finns några råd som hon vill skicka med de som har tillgång till en gammal trädgård som de ännu inte lärt känna.

– Kör inte över allt med jordfräsen med en gång utan avvakta minst en säsong och se vad som kommer upp. Det finns kanske gångar och genomtänkta arrangemang som man kan återskapa, säger hon.

Den som vill få tag på fröer och lökar till dessa sällsynta kulturblommor kan behöva underkasta sig lite efterforskning.

– Det är viktigt för mångfalden att de som har ovanliga blommor vill dela med sig av fröer och sticklingar så att folk kan byta med varann, säger hon.

Mer läsning

Annons