Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket vill Faxeholmen höja hyran

Hyresgästerna hos Faxeholmen AB i Söderhamn får räkna med höjda hyror från årsskiftet. Bostadsbolaget vill höja med 2,9 procent.

Annons

Om Faxeholmen AB får igenom sina hyreshöjningskrav kommer en normaltvåa på 60 kvadratmeter att kosta 114 kronor mer per månad. En normaltrea på 75 kvadratmeter blir 143 kronor dyrare.

Bolaget har i dagarna presenterat sitt hyreskrav som går ut på höjning med i genomsnitt 2,9 procent.

Den nära treprocentiga höjningen motiverar bolaget med höjda kostnader för taxor för uppvärmning, el, vatten och renhållning. Till detta kommer fastighetsskatt och finansiella kostnader.

Hyresförhandlare Mårten Gulin är kritisk mot att det är just taxehöjningar som drivit fram ett hyreskrav som han beskriver som "ohemult":

- Jag blir förbannad på politikerna som inte tar något ansvar för folks boende. Taxehöjningar i kommunalt ägda bolag blir svårt att hantera för ett bolag som Faxeholmen som tydligen står ganska svagt gentemot exempelvis en energidirektör som vill ha svarta siffror i bokslutet. Man borde ta den striden internt istället.  Men det här gäller inte bara Söderhamn. Politikerna tycks vara okänsliga för vad folk tål, säger Mårten Gulin.

Förhandlingarna startar 24 november.  

Mer läsning

Annons