Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket kostade den tillfälliga chefen i Söderhamn

När rekryteringen av en förvaltningschef misslyckades fick omvårdnadsförvaltningen ta in en konsult i stället. Prislappen blev drygt 500 000 kronor för fem månaders arbete.

Annons

Det var under förra hösten som kommunen sökte en ny förvaltningschef för omvårdnadsförvaltningen. Men rekryteringsprocessen ledde inte fram till att någon kunde anställas, och därför fick man ta in en konsult i stället.

Avtalet skrevs med Ledarskaparna Management, och uppdraget gavs till konsulten Annika Larsson Maspers som arbetade från februari till juni.

Kostnaden för arbetet var 500 000, och i avtalet står att om man överskrider 505 800 så upphör avtalet att gälla med omedelbar verkan. Detta eftersom det är maxbeloppet vid en direktupphandling, och avtalet var just en sådan. Enligt avtalet skulle konsulten arbeta två till tre dagar i veckan, vilket motsvarar en kostnaden på 10 000 kronor om dagen.

Läs mer: Sjuksköterskan som tar över styret

Men i augusti faktureras kommunen ytterligare, den här gången på 13 498 kronor. Fakturan avser en dags arbete, då Annika Larsson Maspers rest från Göteborg till Stockholm för att göra en avrapportering till den nya förvaltningschefen Anna-Karin Eklund. I den summan ingår också resa och logi.

Därmed spräcker man alltså gränsen för maxbeloppet vid en direktupphandling.

– Avtalet spräcks i och med den sista dagen, och den skulle egentligen ha skett när den nya chefen kom och chefen kom senare. Och då kan man inte ha överlämning innan, utan det måste ske när den nya chefen är på plats, säger Anders Fläckman, personalchef i Söderhamns kommun.

Men något nytt avtal skrevs inte, berättar Anders Fläckman. Om det blir någon påföljd av det vet han inte.

– Det vet inte jag vilken konsekvens det blir av det, det behövde göras och då måste man anlita den konsulten man haft. Ingen annan kan göra överlämningen, det blir absurt, säger han.

Tjänsten som förvaltningschef var utlyst i två omgångar. Under den första rekryteringsprocessen valde man att lösa det internt, och Stefan Blomquist, som i dag arbetar på samhällsplaneringsenheten, togs in som tillförordnad chef. Nästa gång beslutade man sig för att ta in någon utifrån, berättar kommunchef Margareta Högberg.

Läs också: Han blir ny näringslivschef i Söderhamn

– Vi var nog tämligen överens om att det skulle vara någon utifrån. Någon gång så är det bra att få in nytt tänk också.

Trots att arvodet på 100 000 kronor i månaden verkar högt, så menar hon att skillnaden i pris mellan de olika konsulterna som deltog i upphandlingen i januari var marginell.

– De låg ganska lika i pris, jag vet inte på kronan men det var likvärdigt. Av de tre som vi hade intervjuer med så valde vi Annika för vi tyckte att hon svarade bäst på frågorna.

Att kostnaden blev högre än vad som egentligen är tillåtet i en direktupphandling vet Margareta Högberg. Men det i det här fallet fanns ingen annan lösning menar hon.

– Så var det. Rekryteringen drog ut på tiden, och vi känner till gränserna men i det här sammanhanget så var det jätteviktigt att ha den överlämningen, säger Margareta Högberg.

Läs också: Kritiserat löneavtal kan komma att bytas ut i Söderhamn

Elin Rosén är jurist på Konkurrensverket, som är den myndighet som ansvarar för konkurrensfrågor och offentlig upphandling. Hon berättar att det inte finns något svängrum för mindre förseelser i lagen.

– Rent juridiskt så är det ju av eller på, rätt eller fel. Är det över gränsen så är det över gränsen, och då kan man få det ogiltigförklarat eller behöva betala en upphandlingsskadeavgift.

Det kan göras på två sätt, antingen genom att en leverantör vänder sig till en domstol för att få upphandlingen ogiltigförklarad, eller att Konkurrensverket själva bestämmer sig för att utreda saken. Men att det skulle ske bedömer hon som mindre troligt, eftersom summan är låg.

– Att någon ska agera på tio tusen jämfört med en miljon är inte sannolikt. Och det är också mindre sannolikt att vi utreder. Det innebär att inte att vi inte kan göra det, men om det blir en prioriteringsfråga så är det mer troligt att vi tar något större.

Mer läsning

Annons