Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket har gratisresorna kostat

/

Över 900 gymnasieelever i Söderhamn har genom åren fått en gratis Europaresa av kommunen. Det har satt kommunens gymnasium på kartan och Sven-Erik Lindestam är stolt över satsningen.

– Det här är något unikt för Söderhamn, säger han.

Annons

Sedan 2008 har andra- och tredjeårselever vid Staffangymnasiet i Söderhamn haft möjlighet att ansöka om gratis Europaresor genom kommunen.

Söderhamns kommun betalar elevernas resa och mat. Motprestationen är att de skriver en slutrapport där de redovisar sin tid utomlands.

Europaresan skrevs 2007 in som en del av den kommunala skolplanen. Sedan dess har politikerna varje år reserverat 2-2,5 miljoner kronor för ändamålet.

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) var barn- och utbildningsnämndens ordförande när Europaresan först förverkligades.

– Europaresan bygger på tre utgångspunkter, säger han.

Den första är att visa eleverna att Söderhamn är en del av Europa. Den andra är att öppna upp för att fler ungdomar ska bli intresserade av att läsa språk. Den tredje är att skapa förutsättningar för alla gymnasieelever att få göra en utlandsresa, eftersom det inte är alla som har de ekonomiska förutsättningarna.

– Utöver det gör det att Staffangymnasiet blir en attraktivare skola, säger Sven-Erik Lindestam.

Fram till och med 2010 hade 827 elever fått möjligheten att åka på en Europaresa. Enbart under höstterminen 2011 åkte ytterligare 102 elever från fem olika klasser till fem europeiska storstadsmetropoler.

Alla som ville fick emellertid inte åka, 47 elever fick avslag på sin ansökan.

– Det kan vara att de valt fel sorts resmål, att de inte planerat in några studiebesök eller att resan kostat för mycket att genomföra, säger Maria Löfström, projektledaren för Europaresan.

Trots att eleverna själva planerar sina resor handlar det inte om någon solsemester. Elevernas ansökningar granskas av en styrgrupp bestående av gymnasiets rektorer, barn- och utbildningsförvaltningens chef Tomas Hartikainen samt Maria Löfström.

– Det här ska inte vara några nöjesresor. Det finns många exempel på elever som har fått avslag för att de endast ansökt om en solsemester, säger hon.

Ett av kraven som ställs på resorna är att de ska vara knutna till elevernas utbildning och innehålla studiebesök.

– Resan bör innehålla minst ett studiebesök om dagen. Men reser man till Rom är det ganska självklart att besöka kända ställen, till exempel Colosseum, säger Maria Löfström.

"Skolan kämpar för att överleva" säger Lärarnas riksförbund. Läs om det, och om mycket annat om Europaresorna, i lördagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons