Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan skolmiljonerna fördelas: "Vi vill få verkstad så snart som möjligt"

Nu har barn- och utbildningsnämnden påbörjat arbetet med att fördela de extra miljoner man fick av Skolverket. Pengarna ska bland annat läggas på extra stöd för elever och på utbildning för personal inom skolan.

Annons

I slutet av december meddelade Skolverket att kommuner som tagit emot ett stort antal asylsökande skulle få ett extra statsbidrag. 46 kommuner fick dela på 200 miljoner kronor. Söderhamns kommun tilldelades drygt 8,4 miljoner kronor vilket var näst mest i landet. Söderhamn är också den enda kommunen i Gävleborg som fått det extra bidraget, som ska användas under året.

Läs mer: 200 miljoner till svenska skolor – Söderhamn får näst mest

Pengarna ska förstås läggas på utbildningsinsatser, men det kan också handla om satsningar som inte direkt rör skolan. Det kan vara fritidsaktiviteter, läxhjälp eller informationsinsatser som riktar sig till föräldrar.

– Familjecentralen i Ljusne är ett exempel. Vi vill också titta på hur vi kan föra in språkassistenter i verksamheten. Men det handlar mycket om mer stöd, inskolning och sådana saker. Andra insatser, som inte genomförs i skolan utan på fritiden, påverkar ju också utbildningen, säger Alexandra Gard (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

1,3 miljoner kronor ska gå till Hälsinglands utbildningsförbund. Av dessa föreslår förvaltningen att 250 000 ska gå till just fritidsaktiviteter, satsningar på information eller till föräldrautbildning för målgruppen. Men hur det ska göras blir en fråga för förbundet.

Läs mer: Efter integrationsbidraget: Föreslår miljonsatsning på utbildning i Söderhamn

I slutet av januari fick alla medarbetare komma med idéer på hur pengarna skulle kunna användas. Arbetet har varit gediget och många synpunkter har kommit in, berättar Alexandra Gard.

– Det som kom fram i uppsamlingen med personalen var behovet av material men också av kompetensutveckling inom bland annat språkutvecklade arbetssätt och utbildning för föräldrar om det svenska skolsystemet.

Nu ska man sätta ihop en grupp som under ledning av Carin Mellqvist, chef för för- och grundskola, ska sköta arbetet med att fördela pengarna. Samtidigt ska man också arbeta med det extra statsbidraget på 74,5 miljoner kronor, som även det är pengar som kommunen fått eftersom man tagit emot ett stort antal asylsökande och där en del ska läggas på skolan.

– Vi vill få verkstad så snart som möjligt, säger Alexandra Gard.

Mer läsning

Annons