Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gick det i personvalet

Magnus Svensson knep flest personröster i kommunfullmäktigevalet.
Men det spelar ingen roll – han står redan förstaplatsen på Centerns lista.
Däremot får personvalskrysset effekter för två småpartier.

Annons

Kristdemokraternas andranamn Olle Persson har kryssats på 71 sedlar, vilket motsvarar 14 procent av partiets röster.

Det räcker gott och väl till att knipa Kristdemokraternas enda plats i fullmäktige, om resultatet från valnatten står sig.

- Det är klart att det känns hedrande att folk har förtroende, man kan inte bli ledsen för det, säger han.

Han är glad över uppmärksamheten – och överraskad.

- Jag har inte drivit personvalskampajs lika hårt som tidigt, jag har inte haft tid eftersom jag jobbat mycket borta i valrörelsen, säger han.

Förutom att vara bonde arbetar han i sin sons företag. Det har varit tunnelbygge i Göteborgstrakten och vägarbete utanför Vimmerby.

• Kommer du hinna med fullmäktige nu då?

- Ja, självklart. Det har jag prioriterat och åkt hem för politiska möten. Om folk röstar på mig tror de på den idén jag har, då ska jag naturligtvis inte backa, säger Olle Persson.

Han tror inte att det gör någon större skillnad för politiken om det är han eller Rosalie Carlén som sitter på stolen. Själv vill han satsa på det befintliga näringslivet i första hand, och skulle gärna se att ett av två kommunalråd jobbar heltid med näringslivsfrågor och träffa företagare.

- Det handlar inte om pengar eller bidrag, utan att finnas tillgänglig och hjälpa till med enkla råd, säger han.

Sistanamnet på KD:s lista, Anders Ramstrand, fick 43 röster vilket gjorde att även han passerade Rosalie Carlén. Men det krävs minst 50 röster för att bli personvald.

I Miljöpartiet kryssade sig återigen Olov Östlund sig förbi förstanamnet Gabriella Pettersson. Det gjorde dessutom Karin Solum, men även i hennes fall kom hon inte över 50-spärren, vilket gör att Olov Östlund och Gabriella Pettersson tar de två mandat som Miljöpartiet beräknas att få.

Siffrorna är än så länge preliminära.

Mer läsning

Annons