Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så drabbas kommunen – om cheferna får bestämma

Under en och en halv månad har en lista på 51 sparåtgärder tagits fram av en chefsgrupp på kommunen. Listan innehåller allt från nedläggningar av verksamheter, uppsägningar till att köpa billiagare presenter till anställda som jobbat inom kommunen 25 år. Punkterna ska kapa kostnader med 24 miljoner kronor under 2012.

Annons

Det behövs kraftiga åtgärder om kommunen ska lyckas komma tillrätta med de 112 miljoner kronor som det beräknade underskottet blir fram till 2012 En del täcks av att kommunen till exempel skjuter på pensionsavsättningarna.

Men fram till 2012 måste kostnaderna ändå minska med 33 miljoner kronor.

Ledningsgrupperna på förvaltningarna har tagit fram sparförslag. Därefter har en chefsgrupp, bestående av bland annat förvaltningscheferna, personalchefen och ekonomichefen tagit fram 51 åtgärder som de rekommenderar att kommunen genomför för att spara pengar.

De största besparingarna i förslaget är att lägga ner gruppboendet Sunnanåker i Trönö och flygplatsen. Det ska tillsammans spara 13,3 miljoner kronor. När det gäller Sunnanåker tycker cheferna att "verksamheten kan bedrivas i mer ändamålsenliga lokaler". För flygplatsens del konstateras att utvecklingsspåret för flyg inte är "hett". "Det går för övrigt att starta upp flygplatsen igen", står det i konsekvensbeskrivningen.

Förslagen har tagit ungefär 1,5 månad att ta fram. Besparingen 2012 är 24 miljoner kronor, det behövs alltså sparas 9 miljoner till, om inte skatteintäkterna höjs.

- Vad som kommer genomföras går inte att svara på i dag. Det ska till en politisk hantering, säger ekonomichefen Carl-Göran Ericsson.

Nu ska politikerna i kommunstyrelsen och nämndsordförandena diskutera förslagen i respektive nämnd. Därefter ska kommentarerna skickas till Eva Tjernström innan den 2 september.

 

Läs om fler förslag och kommentarer i fredagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons