Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir du friskare och smartare

/
  • Per Åhlenius fick ett bättre och sundare liv efter motion på recept. Utan läkares ordination hade han nog inte kommit igång, tror han. Det blir dagliga promenader.

Söderhamn ligger långt framme i Hälsingland när det gäller fysisk aktivitet på recept, FAR. Per Åhlenius är en av motionspionjärerna och han håller fortfarande igång.

Annons

Vi människor är byggda för att röra på oss – och skulle alla ta motionerandet på allvar så skulle det bli betydligt mindre att göra för sjukvården.

Det vet egentligen alla, men ibland kan det behövas en läkares ordination för att "soffpotatisen" ska få den där kicken som behövs för att komma upp och ut.

En som verkligen fick en rejäl puff åt rätt håll är Per Åhlenius i Söderhamn. För sex år sedan hade han förhöjt blodtryck, var överviktig och trött.

Läkaren Tomasz Pilewicz ordinerade honom att börja motionera. Per lydde rådet. I dag är han fortfarande rund men betydligt sundare:

- Jag mår jäkligt bra. Jag har sluppit ifrån huvudvärken och alla värden är bra, blodtrycket är normalt, säger Per som är mycket nöjd med ordinationen.

Han promenerar en halvmil varje dag och aktiverar sig i övrigt med vedhuggning och snickerier på sommarstugan.

Per är inte ensam i Söderhamn om att ha fått motion på recept. I fjol utfärdades 177 sådana recept i vår kommun och det är bäst i Hälsingland.

En förklaring till varför just Söderhamn hävdar sig så väl är att kommunen genomförde FAR, fysisk aktivitet på recept, som ett pilotprojekt i länet – och att motionstänket fått genomsyra organisationen.

Motion på recept ökar över hela länet, som tidigare var ett av landets tre "tyngsta", med Nordanstig som Sveriges värsta "tungviktarkommun".

Mer läsning

Annons