Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-man: "Arkelsten är ett jänt-as"

Socialdemokraten Magnus Flyckt hyllade en partikamrat för att ha kallat Sofia Arkelsten (M) för "jänt-as". Tilltaget väckte starka reaktioner.

Annons

Det hettade till under socialdemokraternas årsmöte i Söderhamn på måndagen, då mötesordförande Hans-Olof Olsson (S) kritiserade regeringens politik.

Som knorr på sitt framförande om hur regeringens politik vidgar orättvisorna i dagens samhälle kallade han moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten för "jänt-as".

Efter mötet uppdaterade partikamraten Magnus Flyckt sin Facebook-status med meddelandet "Kvällens höjdpunkt, mötesordföranden och fd kommunalrådet kallar Arkelsten jänt-aset... Det är fart på gubbarna i rörelsen :)".

Statusraden och uttrycket väckte starka reaktioner. Magnus Flyckt beklagar i efterhand att folk kan ha tagit illa vid sig.

Varför valde du att hylla uttrycket på ditt Facebook-konto?

– Det var inte uttrycket i sig jag gillade, utan innerbörden av Hans-Olof Olssons engagerade utlägg om regeringens politik. Men jag kunde inte citera allt, så jag nöjde mig med slutklämmen, säger han.

Kan du förstå att uttrycket "jänt-as" kan uppfattas som kvinnoförnedrande?

– Att säga jänt-as är aldrig rätt. Jag tycker inte att det är rätt att kalla någon för as överhuvud taget, oavsett om det är en man eller kvinna, säger Magnus Flyckt.

Varför nämnde du det som mötets höjdpunkt i en så offentlig miljö som Facebook?

– Jag tyckte att det var roligt att Hans-Olof eldade upp sig så mycket och att diskussionen hettade till.

Vad tycker du att det signalerar?

– Jag tycker inte jänta är något negativt i sig. Men som sagt, att kalla någon för as är aldrig rätt. Jag tycker att det var ett olyckligt ordval. Men det är roligt när det hettar till i debatten.

Mer läsning

Annons