Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kvinnor jobbar för demokrati

/
  • Ann Jonsson visar resvägen på en karta över Moldavien. Bredvid henne sitter Xenia Hildén och på andra sidan bordet lyssnar Lena Hedström Källman, Anna-Maria Eriksson och Kerstin Jonsson.

S-kvinnornas demokratiprojekt i Moldavien närmar sig slutspurten.
Till helgen återvänder Ann Jonsson och Xenia Hildén till det sydeuropeiska landet.

Annons

Projektet pågår till 2012 och går ut på att lära ut demokrati i Moldavien. S-kvinnorna har tidigare varit på besök i den lilla byn Grozesti, och kommer nu att återvända dit.

– Det bor 800 familjer i byn och hälften kör häst och vagn, säger Ann Jonsson.

Demokratiprojektet har väckt uppmärksamhet och som en följd startade ABF en studiecirkel med namnet Läs och res. Sex medlemmar från den cirkeln följer nu med på resan söderut. Ann Jonsson har varit med sedan S-kvinnorna drog igång arbetet och ser tillbaka på ett lyckat projekt.

– Vi har varit där i två år nu och nästa år blir det sista. Sen får vi se om vi forsätter med projektet. Man behöver vara där ett tag för att se hur det fungerar och kunna få till en förändring och en större delaktighet för människorna där, säger hon.

Utmaningarna och hindren har varit många under resans gång.

– Man är så pass vana att följa en ledare så den största utmaningen har varit att vi inte ställer oss och säger att så här ska ni göra. Vi måste vara ödmjuka och se till att alla ska vara med och bestämma.

Den kommande resan inleds med en semestervistelse i landets norra delar, där gruppen bland annat besöker naturmonument och ett medeltida kloster. Sedan beger man sig till Grozesti, där det väntar studiebesök för studiecirkelns medlemmar. Ann Jonsson och Xenia Hildén håller i sin tur i en utbildningsdag för moldaviska studiecirklar.

– Det är steg två i cirkelledarutbildningen, en uppföljning från våra tidigare besök. Vi ska försöka se till så att folket i byn kan vara med och påverka, säger Ann Jonsson.

Mer läsning

Annons