Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kongress med familjekänsla

/
  • Deltagarna tog Söderhamn i sina armar. Åsa Lindestam menar att det nu är bevisat att det går att ha kongresser även i små städer.
  • S-kvinnors förbundsmöte 2015 i den minsta staden hittills blev en lyckad tillställning.

I helgen stod Söderhamn värd för S-kvinnornas förbundsmöte. Känslan var familjär, men frågorna och motionerna tog stundtals tid att plöja igenom.
Anmärkningsvärt var också det historiska beslutet att inte bara kvinnor får bli medlemmar.

Annons

Det debatterades flitigt på S-kvinnornas förbundsmöte 2015 som hölls i Söderhamn under helgen. Nästan halva lördagen gick åt till att diskutera förbundets stadgar.

– Det tar tid, men det här är vår framtid och kommande bibel, säger förbundets styrelseledamot Åsa Lindestam som under mötet valdes in som ordinarie ledamot.

Den största förändringen i stadgarna är att det nu räcker med att identifiera sig som kvinna för att få vara medlem.

– Vi driver HBTQ-frågor, alla människor ska ha rätt till den sexuella läggning man önskar utan att dömas, säger Åsa Lindestam.

Motionerna som klubbas igenom är ofta av mjuk karaktär, enligt henne, men det finns undantag.

– Infrastrukturfrågan tog jag upp i talet. Det är viktigt med dubbelspår på Ostkustbanan. Det är dubbelspår genom hela Europa, men så kommer man till sträckan mellan Gävle och Sundsvall, det drog stora applåder, säger hon.

Ytterligare frågor som ligger länet nära är arbetsmarknaden.

– Heltid är viktigast, det ska vara normen. Oavsett kön ska man kunna försörja sig, säger hon.

Förbundet jobbar för konkreta resultat i regeringen, vissa motioner är också skrivna för att tas upp av kvinnor i regeringen.

Gävleborgskvinnorna hade lämnat in tre motioner. En ena handlade om en handlingsplan för en jämställd folkrörelse. Den andra om att det ska bli enklare att gå från praktik till anställning genom uppluckrade regler inom SFI-undervisningen. Den sista motionen gör gällande att all hantering av flyktingar ska förstatligas med omedelbar verkan.

– Vi fick igenom alla våra motioner och det känns riktigt bra, säger Åsa Lindestam.

Den fråga som annars diskuterades flitigast var om det ska bli tillåtet med surrogatmödraskap. Där rådde oenighet och frågan gick slutligen till votering. En majoritet sa där nej.

– Vi såg från andra länder att det inte går att genomföra, fattiga kvinnor kan känna att de inte har något val, säger Åsa Lindestam.

Mötet rullade på i ett snabbt tempo under söndagen och kunde avslutas i tid.

– Tack vare att mötet låg i Söderhamn har vi nu bevisat att det går att ha kongresser på en liten ort, säger hon.

Mer läsning

Annons