Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till körskolan kan minska kvalitén

Många ungdomar vill ta sitt körkort under sommaren. Men undervisningen riskerar att bli slarvigare under sommaren.

Annons

Men trafiken är fylld av faror på sommaren eftersom det förekommer mer rattfylla än vanligt och många semesterfirare kör på vägar de inte känner till.

– Vi reser omkring mycket med bil på sommaren. Risken att en trafikolycka ska inträffa ökar kraftigt per kilometer under sommaren, säger Mats Wiklund statistiker på Trafikanalys.

Statistiken talar också sitt dystra språk för unga i trafiken. Faktum är att juli är årets dödligaste månad för ungdomar i trafiken. Förra året dog tre stycken i trafikolyckor bara under juli månad i Söderhamn visar siffror från Transportstyrelsen.

– De är lediga och slappnar av. Plötsligt smäller det, säger Mats Wiklund statistiker på Trafikanalys.

Men körskolorna vill inte se något samband mellan sommarolyckorna och en slarvigare trafikutbildning under sommaren, trots att fler elever utbildas av färre lärare.

– Nej, det har jag svårt att tänka mig. Det är som vanligt. Sommarkörning är inte svårare att lära ut än någon annan årstid, säger Maria Gunnilstam på körskolan Driver.

För den som känner att trafikskolan inte lever upp till kraven går det att anmäla den till reklamationsnämnden på Sveriges trafikskolors riksförbund. De får årligen in ett 30 tal anmälningar.

– Det vanligaste är att trafikskolan har gett bristande information till eleven. Eller att läraren inte levde upp till elevens förväntningar, säger förbundsordförande för STR, Berit Johansson.

Mer läsning

Annons