Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rundvirke gör storinvestering

Medan andra inom skogsindustrin går på sparlåga drar AB Rundvirke igång den största investeringen i sågens drygt 60-åriga historia, satsar 120 miljoner kronor i ny sågteknik i Marmaverken.

Annons

Våren 2008 aviserade AB Rundvirke att det fanns planer på att investera cirka 120 miljoner kronor i sågen i Marmaverken.

Investeringen är avsedd inte bara att öka produktionen utan innebär också ett teknikskifte. Bolaget byter ut den gamla ramsågen mot en bandsåg. Bytet beräknas höja produktionen med cirka 40 procent.

- Ramsågen som vi har nu har framtiden bakom sig. Den är långsam och det börjar bli svårt att få tag i reservdelar. Bandsågen är effektivare, med tunnare sågsnitt. Den är snabbare. Dessutom har de kärva tiderna inom branschen gett oss ett fördelaktigare läge inför upphandlingen, säger vd Björn Ohlson.

De nya maskinerna levereras vid årsskiftet. Under våren 2010 kommer provsågning att ske.

Med den nya, snabbare och effektivare sågen kommer personalbehovet att minskas, från idag 38 anställda till cirka 30.

AB Rundvirke har valt lokala leverantörer för investeringen, däribland Söderhamn Eriksson.

- En order i den här storleksordningen betyder jättemycket för oss i dessa tider. Den är värd cirka 45 miljoner kronor och kommer att ge sysselsättning fram till januari-februari, säger Torkel Blomstrand, försäljningschef hos Söderhamn Eriksson.

 

 

Mer läsning

Annons