Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romeo & Julia intar scenen – snart dags för premiär på Teatern i Söderhamn

/

En klassisk historia från sent 1500-tal tar nu sin plats på Teatern i Söderhamn. Kulturskolan sätter upp pjäsen Romeo och Julia och de gör det med en stor ensemble.
Dans, sång, drama och orkestermusik skapar en storslagen föreställning.

Annons

Repetitionerna på Teatern i Söderhamn är i full gång. I snart ett år har förberedelserna pågått inför Kulturskolans stora vårproduktion. Många är inblandade. Sång, dans, drama och flera olika instrument. Elever i alla åldrar samsas med lärare på scenen. Stråkar spänns, dansare och skådespelare intar sina positioner och sångare tar djupa andetag. Föreställningen Romeo & Julia kan börja.

I dag är det än så länge en påhittad publik. De olika grupperna har repeterat på varsitt håll och nu ska bitarna sammanfogas. Scener utspelas samtidigt som orkestern spelar och dansarna rör sig i bakgrunden. Instrument, sång, dans och drama turas om med uppmärksamheten.

Idén om en slutproduktion väcktes på Kulturskolan i början av höstterminen förra året. Man ville göra något extra och få ett samarbete mellan de olika grupperna som finns på skolan. Flera förslag lades fram och valet föll till slut på Romeo och Julia. Det är en välkänd historia med en berättelse som många känner igen. Mycket arbete har lagts ner på att skriva manus, välja och arrangera låtar samt givetvis att öva in allt. När låtarna skulle väljas var det viktigt att blanda olika genrer och tidsåldrar. Likaså är det en blandning av sångsolister, kör och solister på olika instrument.

– Vi har allt från klassiskt till rock, säger Kristina Stina Elfversson, sånglärare på Kulturskolan.

Hon är med i produktionsgruppen på Kulturskolan, den grupp med lärare som haft lite extra ansvar för produktionen. Stina tror att detta är den största produktionen Kulturskolan skapat. För majoriteten av eleverna är den här sortens samarbete något helt nytt. Vanligtvis övar musikerna sig för sig, dansarna för sig och så vidare. Än så länge återstår det att se hur resultatet blir, men det ser lovande ut enligt Stina.

– Förhoppningsvis kan vårproduktionen bli ett återkommande inslag, säger Stina.

Romeo och Julia är ett av William Shakespeares mest kända verk och en klassisk kärlekshistoria. Pjäsen handlar om två familjer, Capulet och Montague, som ligger i fejd med varandra. Problem uppstår när Romeo, som är en Montague, och Julia, som tillhör familjen Capulet, blir kära i varandra. Kärleken är förbjuden, men Romeo och Julia bestämmer sig för att gifta sig i hemlighet. Pjäsen fortsätter att berätta om hur Romeo och Julia försöker få ett liv tillsammans trots att det är omöjligt. Allt leder fram till det tragiska slutet: båda dör för sin kärlek till varandra. Originalet utspelar sig i Verona, Italien, någon gång under sent 1500-tal. År 2016 är platsen Teatern i Söderhamn.

Klara Westin och Siri Björkman deltar i föreställningen. De tar cellolektioner på Kulturskolan och sitter nu med i orkestern som bildats just för föreställningen. Ingen av dem har varit med i en lika stor produktion tidigare och under arbetets gång har de lärt sig mycket nytt.

– Det är också väldigt coolt att få se dansarna medan man spelar, säger Siri Björkman. Hon känner sig inte nervös, utan är förväntansfull inför premiären. Klara Westin instämmer:

– Jag tror det kommer bli riktigt, riktigt bra.

Orkestern är placerad bak på scenen, för att ge utrymme åt skådespelare, sångare och dansare. Två stycken som tillhör den sistnämnda gruppen är Ebba Ringefors och Tuva Persson. De har dansat sedan några år tillbaka. Båda tjejerna tycker det är spännande att vara med i Romeo och Julia.

– Det är ovant att få dansa med en orkester bakom sig. Tidigare har vi bara dansat till musik på cd, säger Ebba Ringefors. Ebba nämner också att de är lite nervösa, men att det inte är ett problem.

– Det är mest roligt, säger Ebba och Tuva i kör.

Nästa gång de är på Teatern är det premiärdags. I dagarna tre kommer pjäsen spelas för skolklasser och allmänheten. Måndag 2 maj går ridån upp.

Mer läsning

Annons