Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolfs vardag förpestas av lössen

/
  • För Rolf Thyr i Sandarne har lössen blivit ett sådant obehag att han inte längre vill vistas inomhus.

Allt fler drabbas av vägglöss. För Sandarnebon Rolf Thyr har ohyran gått så långt att han inte vill vistas inomhus längre.

Annons

De senaste åren har vägglussaneringarna ökat i Söderhamn, liksom i resten av Sverige. Under två månaders tid har Rolf Thyr enligt uppgift dragits med ohyran. Bostaden i Sandarne har redan sanerats två gånger av Anticimex. I vanliga fall försvinner vägglöss efter sex till åtta veckor efter sanering, men än har inte ohyran gett upp hos Rolf Thyr. Det har gått så långt att han inte vill vara i sitt hem längre. När tidningen möter honom sitter han utanför lägenheten.

– Jävligt otäckt är det ju, det är inga trevliga djur, säger han.

Hemtjänstpersonalen som har varit hem till Rolf Thyr har ibland inte velat gå in, berättar han.

– Hon som var här imorse är ju livrädd för det här, och det är ju inget att leka med så jag förstår helt och hållet, säger Rolf Thyr.

Samtidigt har fler lägenheter i längan drabbats, enligt några grannar. Monika Pajari, som bor en våning upp, har själv skonats från ohyran men är orolig för spridningsrisken. De är båda upprörda över att Rolf Thyr inte får ett annat boende under tiden saneringen pågår.

– Han ska fan inte behöva ha det så här. Hade någon från miljö- och hälsa kommit och inspekterat tror jag att de hade bommat igen hela längan för länge sedan, säger Monika Pajari.

De upplever att Faxeholmen, som har hand om lägenheterna, inte tar ohyresproblematiken på allvar.

– Det är så nonchalant. Vi säger att vi vantrivs på grund av det här, men det händer ändå inget, säger Monika Pajari.

Men enligt Anticimex och Faxeholmens VD Petri Berg ska inte lusen angripa under en behandling.

– Grundprincipen är att man bor kvar i sin lägenhet under pågående sanering, när det väl är identifierat att det verkligen är vägglöss. Görs sedan saneringen på ett korrekt sätt så blir man inte längre biten, berättar han.

Eftersom lössen dras till kroppsvärme och koldioxid bor drabbade ofta kvar i sin lägenhet för att locka fram ohyran. Vid matbrist kan lössen gå i dvala och överleva mer än ett år innan de kryper fram igen. Men det är absolut inte betten som är värst, menar Monica Pajari.

– Jag ser ju hur det påverkar honom psykiskt. Han blir deppig och säger att han inte vill bo kvar här, säger hon.

Rolf Thyr berättar att han kastat ut sin madrass, vilket Petri Berg påpekar är en anledning till att omsanering var tvungen att göras.

– Det uppmärksammades för tre veckor sedan, och då började man sanera omgående. Men eftersom man kastat ut möbeln fick Anticimex börja om, säger Petri Berg.

Enligt Anticimex kan det ta mellan sex till åtta veckor innan vägglössen är helt borta. I Rolf Thyrs fall blir det mest troligt inte fråga om ersättningslägenhet, berättar VD:n. Ingen generell överrenskommelse om ersättning eller nytt boende vid angrepp finns, men det ska göras en individuell prövning för varje fall, i enlighet med Faxeholmens policy.

– Vi gör en bedömning med hänsyn till omfattning och vilken tid det handlar om, säger Petri Berg.

Och i Rolf Thyrs fall, hur är bedömningen - kommer han att få en ersättningslägenhet?

– Nej, man ska kunna bo kvar under tiden. Men det är såklart väldigt tråkigt och obehagligt när sådant här sker, och vi är mån om att det blir så bra som möjligt för de boende. Skulle det mot all förmodan finnas kvar även efter att saneringsprinciperna följts den här gången får man ta den diskussionen där och då, säger Petri Berg.

Läs mer här: Så slipper du få med dig vägglössen hem från resan

Mer läsning

Annons