Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökning lockar färre

/

Söderhamns 15-åringar röker inte längre lika mycket. Sedan 2008 har rökandet bland flickorna i nian halverats. Det framgår av den senaste undersökningens om ungas drogvanor.

Annons

Trenden är tydlig. Rökning blir allt mindre populärt bland länets ungdomar.

I den senaste drogvaneundersökningen som genomförts bland niondeklassare i Gävleborg står framför allt Söderhamns flickor ut bland mängden.

Jämfört med resultatet från förra undersökningen, som gjordes 2008, har tjejerna halverat sin rökning. Då uppgav 40 procent av flickorna att de rökte mot endast 20 procent i årets undersökning. Det är lägst andel rökare av alla jämfört med länets övriga kommuner.

– Det är mycket glädjande, säger drogsamordnaren Anne Lindberg.

Men trots att rökningen sjunkit drastiskt sedan dess storhetstid är det fortfarande var femte elev i årskurs nio i Söderhamn som röker.

– Tobak är oftast den första drogen man kommer i kontakt med. Om vi kan minska det har vi goda möjligheter att även rå på övrigt drogbruk, säger Anne Lindberg.

Ju äldre ungdomarna blir desto fler börjar röka. När frågan ställdes till Söderhamnselever i andra årskursen på gymnasiet 2010 uppgav 36 procent av pojkarna och hela 43 procent av tjejerna att de rökte.

Mer läsning

Annons