Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robotar och animering på jullovet

/
  • Ludvig Eriksson testar sin legorobot efter programmering.
  • Anton har varit här flera gånger förut och skulle vilja jobba med programmering, kanske av robotar som kan hjälpa till i hemmet eller på sjukhus.
  • Ylva Bjelksäter finns till hands för att alla ska kunna genomföra sina ideér.

Under lovet anordnar Komtek aktivitetsdagar för barn som vill lära sig mer om teknik. På måndagen programmerades både robotar och kortfilmer.

Annons

Det råder full koncentration i Staffangymnasiets lokaler. Hit har teknikintresserade barn tagit sig för att lära sig programmering av legorobotar och göra animerade korta filmer i programmet Scratch.

Läs också: Snöbrist stoppar inte skidåkare i Söderhamn

Ludvig Eriksson har precis byggt ihop sin robot och håller på att programmera den i datorn. Han väljer hur fort den ska åka, åt vilket håll den ska svänga och hur den ska låta. Sedan ska den testas.

– Visst är det roligt. Det bästa är att se att han blir eld och lågor, säger pappa Pär Eriksson som har varit på andra liknande aktiviteter med familjen tidigare.

Komtek är ett koncept som finns i ett 20-tal kommuner för att väcka intresse för teknik och entreprenörskap hos barn och ungdomar, som ett komplement till undervisningen i skolan. I Söderhamn anordnar man fyra dagar med olika aktiviteter på jullovet, för barn mellan 6 och 16 år.

Läs också: Julhälsningen som blivit en viral succé

– Det här är en enkel början på programmering. Jag hoppas att det ska inspirera till att fortsätta med naturvetenskap och teknik, säger Ylva Bjelksäter som håller i aktivitetsdagarna.

Hon arbetar med Komtek även under terminerna då hon tar emot klasser och lärare från hela kommunen för att fördjupa deras kunskaper inom teknik. Här får de material som de inte har tillgång till annars, och Ylva Bjelksäter upplever att både elever och lärare ändrar sin uppfattning om att teknik måste vara svårt och avancerat.

Mer läsning

Annons