Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivning försvaras av enhetschef

/

En rivning av Stenbacken är vettigast ekonomiskt. Men Sven-Erik Lindestam (S) vill utreda frågan ytterligare.

– Det känns inte bra att riva något som fungerar, säger han.

Annons

I lördags presenterade tidningen utredning som den tekniska enheten vid Söderhamns kommuns kultur- och samhällsutvecklingsförvaltning tagit fram.

Utredningen slår fast att alternativ två, att säga upp alla hyresavtal och riva byggnaderna, är det bästa.

Utredningen har vållat starka känslor hos personer inom Stenbackenkooperativet.

Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningens chef, Gunnar Mellqvist, framhåller dock att utredningen bara är en del av en helhet.

– Vi har endast utrett de ekonomiska förutsättningarna och vilka behov fastigheterna har. Och utifrån ett tekniskt perspektiv är det bättre att riva, säger han och hänvisar till utredningen.

Enligt honom är det inte KUS-förvaltningens uppgift att se till mjuka värden och bedöma om byggnaderna är värda att behålla för att stötta en god verksamhet.

Utredningen har endast sett till byggnadernas framtid, inte verksamhetens.

– Det är upp till andra att utreda de sociopolitiska förutsättningarna. Nu är det rimligt att politikerna i kommunstyrelsen tar in synpunkter från andra håll, säger Gunnar Mellqvist.

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) är ordförande i Söderhamns kommunstyrelse. Han har ännu inte läst utredningen och vill därför inte föregå några beslut.

Han säger däremot att frågan måste utredas ytterligare.

– Spontant känns det inte särskilt bra att dra dit grävskoporna för att riva en fungerande verksamhet. Jag vill undersöka andra möjligheter.

Enligt honom har Stenbackens kooperativ haft stor betydelse för människor i behov av hjälp. Det finns därmed en klar uppsida med deras verksamhet, anser han.

– Från att ha varit en lite vildvuxen organisation har de stabiliserats och byggts upp till något tämligen unikt, säger Sven-Erik Lindestam.

Mer läsning

Annons