Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ris och ros för våra kasar

/

På torsdag tar vi farväl av vintern med flammande och värmande valborgsmässoeldar. På många ställen i kommunen växer riskasarna men i Ljusne innehåller den allt för många skumgummimadrasser och annat miljöfarligt skräp.

Annons

De är få arrangörer som anmält till räddningstjänsten att man tänker tända valborgsmässoeldar den sista april.
– Det finns ingen skyldighet att anmäla men vi är tacksamma om vi får en påringning och ett namn på den som är ansvarig för kasen. Om vi har några synpunkter är det bra att ha ett namn att ta kontakt med, säger räddningschefen för södra Hälsingland, John-Erik Jansson i Söderhamn.
Räddningstjänsten har gjort inspektioner på ett antal ställen utan att det föranlett några speciella åtgärder.
– En vårkase ska bestå av grenar och ris och annat trädgårdsavfall, möjligen omålade bräder men inte plast, skumgummi, däck och andra miljöfarliga sopor, säger räddningschefen.
På senare år har medvetenheten ökat när det gäller vad som slängs på kasarna.
För inte så länge sedan kunde man se eldar där tjock svart rök steg mot himlen och lågorna i elden var blåa och gröna när plast, däck och skumgummi brann.
Men i Ljusne innehåller kasen fortfarande en mängd miljöfarligt avfall. Skumgummimadrasser, plastdynor, möbler och annat som borde fraktas till tippen i stället för eldas upp och belasta miljön med gifter.
– Förutom tillsynen av vad som hamnar i kasen ska den som är ansvarig på plats se till att elden inte sprider sig som markbrand eller till bebyggelse. Därför bör man vidta en rad åtgärder om elden trots allt börjar sprida sig. Det är också viktigt att Valborgsmässokasen inte blir allt för skrymmande, säger John-Erik Jansson.

Mer läsning

Annons