Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RFSL ska utbilda 25 personer i Söderhamn

Mer än ett år har gått sedan kommunfullmäktige sa ja till att hbtq-certifiera vissa delar av verksamheten. Arbetet har dröjt, men i november ska de första 25 personerna få börja sin utbildning.

Annons

Under kommunfullmäktiges senaste sammanträde frågade Anders Ramstrand (KD) kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) hur det ligger till med hbtq-certifieringen som det beslutades om för drygt ett år sedan.

Efter en utredning har man kommit fram till att näringslivsenheten, kommunikationsenheten och turismen ska bli de första att certifieras, vilket Sven-Erik Lindestam också meddelade under sammanträdet.

Första gången frågan kom upp var i samband med politikerdebatten under Söderhamn Pride 2013, då Annika Persson (FP) lämnade in en motion om att hbtq-certifiera kommunen. Strax innan Pride 2014 sa kommunfullmäktige ja och man räknande med att bli den första kommunen i länet med en certifiering.

Ursprungsförslaget återkallades eftersom det skulle bli för dyrt, närmare sju miljoner kronor, att certifiera alla medarbetare inom kommunen. Eftersom det kostar så mycket frågade kommunen RFSL om det inte var möjligt att i stället utbilda ett par piloter som i sin tur kunde sprida kunskapen.

– Vi hade ett arbete där vi försökte ta fram en modell med RFSL, säger Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd.

Det förslaget nappade RFSL inte på och frågan kom då tillbaka till kommunstyrelsen.

– Det bollades fram och tillbaka och det har tagit tid, även om det gjorts insatser under tiden också, säger Sven-Erik Lindestam.

Bland annat har kommunstyrelsen och förvaltningscheferna fått en liknande utbildning 2013. Innan dess har också pedagogerna i barn- och utbildningsnämnden deltagit i RFSL-projektet "Under ytan" som handlar om normer och värderingar i skolan.

När frågan om certifieringen kom tillbaka till kommunstyrelsen bestämde man sig i stället för att begränsa sig till två grupper inom den kommunala verksamheten. Därefter fick koncernledningsgruppen i uppdrag att ta fram kandidaterna, som alltså blev näringslivsenheten och kommunikationsenheten inklusive turismen.

– De har mycket kontakt med människor utanför kommunen. Det är bra att börja där och samtidigt hålla det inom kommunstyrelseförvaltningen, säger Thomas Norgren, chef för kommunstyrelseförvaltningen.

Sedan mars har han lett utredningen. Thomas Norgren var också den som såg till att kommunen beviljades 100 000 kronor av Socialstyrelsen för att kunna genomföra certifieringen. Det täcker dock inte hela kostnaden.

– Inte helt och hållet, men det rör sig inte om några stora summor. Det handlar om resekostnader för personerna från RFSL, säger han.

Utbildningen startar i november och runt 25 personer kommer att delta. Arbetet beräknas vara klart någon gång under tidig vår nästa år.

Mer läsning

Annons