Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reste över jordklotet för att ro

/
  • Kyrkbåten är inte helt lätt att manövrera. Men de kinesiska studenterna gjorde sitt bästa.
  • Wang Jingyi tycker det var väldig roligt att ro. Framför henne visar Birgitta Fröberg hur det ska se ut.
  • 16 år gamla Lu Yutong inväntar spänt att få sätta årorna i vattnet.
  • Vädret var väldigt soligt när de långväga besökarna fick testa på att ro.

Ett, två – tre! Sedan släpper de kinesiska studenterna ner årorna och den avlånga kyrkbåten skjuter fart genom vattnet. De har färdats 750 mil för att besöka Söderhamn och ro i Florsjön.

– Jag vill göra det här en gång till, säger eleven Liu Yigin.

Annons

På söndagseftermiddagen var det dags för de kinesiska studenterna att visa sina färdigheter som roddare. De flesta har aldrig gjort något liknande, men det fick dem inte att tveka.

– Jag var mest förväntansfull innan vi började ro, inte särskilt nervös. Det var jätteroligt att ro men årorna var tunga och det var svårt att hålla takten, säger eleven Liu Yigin.

Det är mycket dyrt för studenterna att göra resan till Sverige. Därför måste föräldrarna ha det ganska gott ställt för att kunna betala biljetten. Många av ungdomarna kommer från medelklassen, förklarar Yuntle Liu. Hennes föräldrar är banktjänstemän. De uppmuntrade henne att åka för att uppleva kulturen i andra länder.

– Här finns träd och sjöar överallt, det ser jag aldrig hemma. Jag är så lycklig. Men det känns tråkigt att åka hem snart igen, säger Yuntle Liu.

Det är inte bara en nöjesresa för de kinesiska ungdomarna utan även en studieresa. Matematik-, historie- och gymnastiklärare följer därför med på färden för att undervisa. Eleverna skickades ut för att prata med Söderhamnarna. Vad äter du till frukost, eller vilken buss ska jag ta till havet, kunde vara en av frågorna.

En höjdpunkt under besöket var den svenska maten.

– Jag provade köttbullar, potatis och sill. Det var jättegott! Potatisen är ovanligt god i Sverige, säger John Hu.

Mer läsning

Annons