Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resan mot att komma ut

Johanna har under uppväxten intresserat sig för både tjejer och killar och i dag kan hon tillslut acceptera att hon är bisexuell. Nästa steg är att tala om det för omgivningen, något hon tror kan bli svårt i en liten stad som Söderhamn.
- Jag är rädd för vad folk ska säga, säger hon.

Annons

Ända sedan Johanna gick på mellan- och högstadiet har hon varit intresserad av både tjejer och killar, känslor hon försökt tvinga undan och trott det varit något fel på. För ett år sedan kunde hon tillslut acceptera att hon är bisexuell.

- Det var ett stort steg att jag själv kan acceptera vem jag är. Nu har jag insett att jag får tycka om vem jag vill, säger hon.

Johanna, som är i tonåren, har än så länge inte berättat om sin läggning för omgivningen och tror att det kan bli jobbigt att komma ut i en liten stad som Söderhamn.

- I en större stad där det finns fler i samma sits är man lite mer anonym. Här känner alla varandra och det är lätt att få en stämpel. Jag är rädd för vad folk ska säga, säger hon.

Hon berättar att hon är extra nervös inför att tala om det för vännerna eftersom flera av dem är homofober.

- Några skulle nog inte tveka att kasta bort vår vänskap, andra skulle nog ha svårt för det i början men sedan lära sig att acceptera det. Jag är trots allt rädd om dem men samtidigt känns det fel att behöva ljuga för dem, säger hon.

Idag finns det en person hon kan prata öppet om sin sexualitet med, en kompis som själv är homosexuell. Hon berättar att han på grund av sin läggning utsatts för både mobbing och misshandel, något hon själv är rädd att råka ut för.

- Det är nog inte bara jag. Det finns flera i Söderhamn som inte vågat komma ut just för att det är en sådan liten stad och man är rädd för vad folk ska säga eller göra, säger hon.

Johanna heter egentligen något annat och henne kan du läsa mer om i lördagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons