Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn: Några elever är inte tillbaka i skolan

/

Det har snart gått en månad sedan natten då flera elever vid Staffangymnasiet blev vittnen till mordet på Yasan Alosh. Rektor Fredrik Ebervik menar att man från skolans håll gjort vad man kan och överlåter de fall där elever fortfarande inte kan återgå till skolan till polisen, socialtjänsten eller barn- och ungdomspsykiatrin.

Annons

Fredrik Ebervik är en av rektorerna på Staffangymnasiet. Han är medveten om att inte alla elever som var på plats när 18-årige Yasan Alosh miste livet kunnat återvända till skolan ännu.

– Det är väldigt olika, någon var tillbaka redan måndagen efter händelserna medan några andra fortfarande är hemma. Det beror på att de har olika mående psykiskt och upplever olika grad av oro och rädsla efter det som hänt, säger han.

Läs mer: Krisgrupp fanns på Staffangymnasiet

På vilket sätt har ni försökt möjliggöra för alla elever att kunna återvända till undervisningen?

– Vi har varit i kontakt med alla berörda elever alternativt deras vårdnadshavare om de inte är myndiga och pratat om hur vi ska gå vidare. Dessutom har skolpsykolog, kurator och skolsköterska funnits till hands, men vi har inte sett något fortsatt ökat behov på skolan av att träffa dem i dagsläget.

Läs mer: Staffangymnasiets rektor chockad

Hur förhåller ni er till de elever som ändå inte klarar av att komma tillbaka till skolan?

– Om det vi kan erbjuda inte räcker så behöver eleven vidare till andra instanser för stöd och hjälp. Gäller det hot så är det polisen som får ta ansvaret, till exempel. I andra fall kan det bli barn- och ungdomspsykiatrin eller socialtjänsten som vi hänvisar till.

Har man i klasserna pratat om hur man kan hantera känslor kring händelsen, som till exempel sorg, ilska och rädsla?

– Ja, det fick mentorerna i uppdrag att göra direkt efter det inträffade.

Har händelserna har skapat motsättningar eller olika grupperingar på skolan?

– Nej, vi har inte haft några gruppbildningar kring det här. Att jobba förebyggande mot motsättningar är däremot ett kontinuerligt arbete och något som vi alltid har med oss, säger Fredrik Ebervik.

Läs mer: Misstänkt mord - detta har hänt

Ledare: http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/soderhamn-soker-en-enande-kraft

Mer läsning

Annons