Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstor smuggelhärva tas upp på nytt

Cigarettsmugglingen utreds i hovrätten. En man som dömdes till fängelse i somras vill frias.

Annons

På torsdagen hölls ännu en rättegång om den stora cigarettsmugglingshärvan med koppling till Stugsund utanför Söderhamn. Nu ska hovrätten reda ut om en 47-årig man i södra Sverige var mottagare av smuggelgodset.

I somras dömde Hudiksvalls tingsrätt mannen till två års fängelse för medhjälp till grovt tullbrott. Mannen nekade till kännedom om smuggelcigaretterna och överklagade i hopp om att frias. Men åklagaren vill se en skärpning.

– Jag yrkade att han skulle dömas som gärningsman för grovt tullbrott och få ett strängare straff, säger Magnus Berggren vid internationella åklagarkammaren.

Det var i början av juni 2003 som smuggelfartyget anlände till Stugsunds hamn. De drygt 100 virkesbuntarna hade ett inplastat utrymme som dolde nära 29 miljoner ryska pirattillverkade cigaretter.

I oktober i fjol dömdes en 58-årig söderhamnsföretagare till 150 dagsböter för olovlig befattning med smuggelgods. Tingsrätten ansåg att han inte känt till cigaretterna, men ändå borde ha reagerat på vissa konstigheter.

Den danske affärsman som skulle ta emot virkespaket dömdes till 3,5 års fängelse i Danmark. Ryska myndigheter slog till mot cigarettfabriken, men de som misstänks ha organiserat smugglingen fick man aldrig tag på.

– Det absolut viktigaste internationellt sett var att man lyckades avslöja den illegala fabriken. Det var ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten, säger Magnus Berggren.

Hovrätten för nedre Norrland meddelar domen den 30 april.

Mer läsning

Annons