Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga förstagångsväljare

/

De är nästan en halv miljon och många är osäkra på hur de ska rösta.

Trots det så gör partierna inte mycket för att locka förstagångsväljarna.

- De borde kanske ha lyfts fram bättre, säger Alexandra Gard (S).

Annons

Den 19 september kan 1 446 personer i kommunen knalla till valurnorna för första gången. Det är ungefär 200 fler än vid förra valet.

I hela Sverige är det en halv miljon förstagångsväljare, det största antalet någonsin. Bakgrunden är att babyboombarnen från början av 1990-talet vuxit upp.

Tvärtemot vad många kanske tror så är unga duktiga på att gå att rösta. I EU-parlamentsvalet röstade nya väljare i högre utsträckning än andra grupper och en undersökning gjord av Sveriges Radio visar att 88 procent av förstagångsväljarna att de tror att de kommer att rösta. Det är en högre siffra än det totala valdeltagandet i Söderhamn, där 77,5 procent röstade i senaste riksdagsvalet.

Trots det är det få löften riktade till de unga från partiernas sida.

Viktor Wärnick, 19, är tredjenamn på Moderaternas kommunlista och ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Söderhamn.

Han håller inte med om att förstgångsväljarna glömts bort och påpekar att ungdomsarbetslösheten debatterats flitigt på riksnivån.

- Men nån inriktad strategi har vi ju inte lokalt. Vi för en politik som vi tror att många känner till och tror på, säger han.

Men han håller med om att de unga väljarna är speciella.

- Så är det absolut, man måste ta dem på ett annat sätt, så att de överhuvudtaget går och röstar. De tar inte till sig politiken på samma sätt. De går in på nätet, diskuterar på forum. De är en annan generation, säger han.

Hans politiska motståndare Alexandra Gard, 21, med en tiondeplats på Socialdemokraternas kommunlista, tror att moderpartierna blivit för bekväma och lämnar över ansvaret för förstagångsväljarna till ungdomsförbunden.

- Samtidigt är det ju inte ungdomsförbunden som man väljer, det är partierna som ska genomföra politiken i slutändan.

Hon beskriver förstagångsväljarna som "otroligt viktiga".

- Även om vi inte påverkar valet direkt så är det jätteviktigt att vi når gruppen. För de kommer att vara med länge till. Når vi dem har vi ju väljare i sextio-åttio år till, säger Alexandra Gard.

Hon tycker att partiet varit långsamt med att marknadsföra de punkter som är riktigare mot unga.

- Vi hade ju kunnat promota (marknadsföra) dem tidigare, framförallt borde man ha lyft dem på central nivå, säger hon.

Miljöpartiet är ett parti som är betydligt starkare bland förstagångsväljare än resten av väljarkåren, i en opinionsundersökning från i somras nådde partiet 18,4 procent av förstagångsväljarna, jämfört med 7,9 procent av den totala väljarkåren som partiet hade i en nyligen presenterad undersökning.

- Vi jobbar ganska mycket med vår kampanj för att nå dem. Vi gör en bred internetsatsning där vi annonserar i second hand-butiker och spelsajter. Vi gör också förstagångsväljarutskick och har radioreklam på Spotify, säger partisekreteraren Agneta Börjesson.

Förutom ungdomsarbetslösheten tycker hon att det varit skralt med fokus på frågor som berör unga, som till exempel bostäder, studiemedel och skolan.

- Vi upplever det som ganska lätt att nå fram till unga. Jag tror andra har det betydligt värre, säger hon.

Agneta Börjesson säger att det inte behöver vara krångligt att locka unga på det lokala planet. Det kan handla om att tänka om när det gäller mötesplatser.

- Jag kommer från Kungsbacka, där hade vi under en period ganska svårt att nå ungdomar. Någon bestämde sig för att gå och sätta sig på ett populärt café i stället för valstugan och diskutera politik. Helt plötsligt fick vi in tio unga som började dra i Grön ungdom och faktiskt också inom Miljöpartiet lokalt, säger hon.

Mer läsning

Annons