Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlågt intresse för nya småhus

Det byggs rekordfå nya småhus enligt branschen. Och i Söderhamn är intresset för nya tomter i princip noll.

Annons

– Det är inget nybyggartryck, konstaterar kommunens exploateringschef Anders Eriksson.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, minskade antalet påbörjade småhus med över hälften under första halvåret 2012, jämfört med samma period förra året.

Siffror från branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, TMF, visar samtidigt att orderingången för småhus minskat med 16 procent under första halvåret. Prognoser för 2013 siar om ännu lägre nivåer, från 4 500 nya småhus till 4 000.

Att antalet nybyggda småhus minskar är tydligt även i Söderhamn. I tre år har kommunen haft nya vattennära tomter till salu intill Färssjön, utanför stadens centrum. Men hittills har intresset varit näst intill obefintligt.

Inte förrän i somras fick kommunen kontakt med en tomtspekulant.

– Men i dag har vi en regel att vi ska ha fyra avtal för att ordna med gator, belysning, vatten och avlopp till området, säger exploateringschefen Anders Eriksson.

Enligt kommunens beräkningar kostar de åtgärderna omkring 2,5 miljoner kronor. En summa som Söderhamns kommun hittills inte har velat riskera utan påskrivna avtal.

Anders Eriksson är emellertid öppen för diskussion.

– Det är en fråga som vi måste ta upp. Vad gör vi om vi får två avtal. Vi kanske ska ta risken att gå vidare och ordna med gator och det allmänna och på så sätt eventuellt öppna upp för andra intresserade, säger han.

Det är inte bara för det nya bostadsområdet vid Färssjön som intresset är lågt. Enligt Söderhamns kommun har försäljningen av kommunens småhustomter gått trögt de senaste åren.

En anledning kan vara den rådande ekonomin och prisläget på befintliga villor i kommunen.

– Det är en stor investering att bygga hus. Och finns det färdiga hus för en miljon som står tomma är det ofta mer lockande än att lägga två miljoner på att bygga nytt, resonerar Anders Eriksson.

Mer läsning

Annons