Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg satsar på folkhögskoleutbildningar i Söderhamn – 70 nya platser redan i höst

/
  • Region Gävleborg öppnar en folkhögskolefilial med 70 nya studieplatser i Söderhamn.

Bollnäs folkhögskola öppnar filial i Söderhamn med 70 platser. Redan till hösten ges högskoleförberedande och studiemotiverande kurser samt etableringskurs för nyanlända.

Annons

Folkhögskolan, som drivs av Region Gävleborg, har fått extra statsbidrag från Folkbildningsrådet och på så vis kan de nya studieplatserna finansieras. Var i Söderhamn utbildningarna kommer att ges är inte klart ännu, regionen letar fortfarande efter lokaler.

– Det här är en del av en större satsning på utbildning som regeringen gör och det kommer att finansiera den här verksamheten fullt ut, säger Alf Norberg (V), regionråd och ordförande för kultur- och kompetensnämnden.

Läs mer: Läkare och tandläkare från Mellanöstern ska rädda liv och hälsa i länet

Utbildningarna som kommer att ges är allmän kurs, etableringskurs och studiemotiverande kurs. Både Arbetsförmedlingen och Centrum för flexibelt lärande (CFL), har länge påtalat behovet av en folkhögskoleverksamhet i Söderhamn.

– Det önskemålet har funnits i flera år. Anledningen är att även om Bollnäs ligger nära Söderhamn så finns det ett avstånd som gör att många unga i Söderhamn, som vill läsa och behöver de här studierna, ändå avstår, säger Annica Wallenborg, rektor på Bollnäs folkhögskola.

Invandringen till Söderhamn är också ett skäl till satsningen.

– Det gjordes en utredning om regionens folkhögskoleverksamhet under förra mandatperioden. Den visade att det behövs fler platser som inte är kopplade till internatboende, som deltagarna kan gå till på dagtid och sedan bo kvar hemma. Söderhamn har som kommun också varit duktig på att ta emot flyktingar och det gör att vi ser ett behov av fler utbildningsplatser där, säger Alf Norberg.

Läs mer: Folkhögskolorna får ny roll

Etableringskursen är sex månader lång och kan ses som ett komplement till studier i Svenska för invandrare (SFI). Den riktar sig till nyanlända som varit i landet i max två år.

– Dels innefattar utbildningen mycket studier i svenska, men också andra kunskaper som gör deltagarna redo att ge sig ut i det svenska samhället. Ofta handlar det om personer som inte har många års skolgång med sig från sina hemländer, säger Annica Wallenborg.

Läs mer: En skola som hörs och syns

Mer läsning

Annons