Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten ogillar åtal om mordbrand

25-åringen som åtalades efter en brand i Vannsätter frias nu från anklagelserna om mordbrand.

Annons

Under natten mot den 2 juni larmades räddningstjänsten till en lägenhetsbrand på Lillbergsvägen i Vannsätter. När polis och räddningstjänst kom till platsen var branden, som startade i en hög med kläder, redan släckt. En 25-årig man greps på platsen och häktades en tid senare misstänkt för mordbrand och skadegörelse.

Kort därefter åtalades mannen. Han åtalades även för grovt rattfylleri och olovlig körning efter att ha kört bil genom samma bostadsområde i Bergvik, samt för att ha kört bil i centrala Söderhamn trots att han saknar körkort. I åtalet fanns också en punkt om misshandel i Kristinehamn under sommaren 2014.

I rätten har mannen berättat han skulle hjälpa lägenhetsinnehavaren att flytta. De hade kommit överens om att hålla sig nyktra, men när hans vän tog narkotika och blev påverkad så blev 25-åringen irriterad. Under natten tände han därför eld på en klädhög och krossade två fönsterrutor.

Mannen har erkänt att han gjort sig skyldig till skadegörelse i samband med branden, grovt rattfylleri och olovlig körning. Däremot har han nekat till mordbrand, eftersom han hade elden under uppsikt och själv var den som släckte elden.

Hudiksvalls tingsrätt gör bedömningen att det inte kan anses vara ställt utom rimlig tvivel att branden inte var under kontroll. Mannen frikänns därför från misstankarna om mordbrand, men fälls för skadegörelse i samband med branden.

Han döms även för att ha misshandlat ett par i Kristinehamn och ett fall av olaga hot i samband med det, samt för olovlig körning och grovt rattfylleri i Söderhamn.

Påföljden har bestämts till fyra månaders fängelsestraff. Faxeholmen, som äger lägenheten, ska ersättas med 7 152 kronor i skadestånd för skadegörelsen och paret som misshandlades får ett skadestånd på 5 000 kronor var.

Mer läsning

Annons