Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång om djurplågeri

Magra och smutsiga djur från en gård i Söderhamn fick slakteriet att slå larm. Vid inspektionen omhändertogs omgående besättningen på ett 30-tal djur. En förlamad kalv fick avlivas på plats.

Annons

- Djuren fick diarré av giftigt foder. Skiten frös till is och gick inte att ta bort.

Så förklarade en 74-årig Söderhamnsman det skick som hans djurbesättning befann sig i när länsstyrelsens djurskyddshandläggare och en veterinär gjorde tillsynsbesök på hans gård i mars 2009.

En besiktningsveterinär på ett slakteri hade slagit larm till länsstyrelsen om avmagrade och smutsiga kor från Söderhamnsbonden.

Den syn som mötte var en tjurkalv som legat förlamad i fem dagar. De andra djuren var magra och nerkletade med avföring. Betonggolvet saknade strö, där fanns ett lager dynga som mätte drygt en decimeter.

Den 74-årige djurbonden har åtalats för djurplågeri. Han har medgett att han under kortare perioder inte klarat av att hålla djuren rena, men skyllde det på att dyngan på golvet frusit till is så att han inte fått ut den. Att djuren magrat berodde på att de haft diarré i flera månader, sa han. Diarrén berodde på att fodret var dåligt, men han fortsatte ändå att mata djuren med det.

Analys som gjordes först efter att djuren tagits i beslag visade att det var fullt av giftigt mögel.

Mer läsning

Annons