Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapporten ger nytt hopp åt Lys

/
  • I början av september kunde Lys Nsem återigen ta Jessica till sitt gamla dagis efter månaderna i Kongo-Kinshasa. Nu hotas båda av utvisning.

Barnens bästa ska finnas med i asylprocessen.

Men FN:s barnkonvention åsidosätts i asylärenden, skriver svenska FN-förbundet i en granskningsrapport.

Fler hävdar att barnperspektivet även bör beaktas mer när det gäller utvisningshotade Lys och hennes fyraåriga dotter Jessica.

Och nu har migrationsminister Tobias Billström (M) reagerat.

Annons

Sverige lever inte upp till sina åtaganden i nio olika FN-konventioner visar en ny rapport från svenska FN-förbundet.

– Barnens bästa utreds ofta för dåligt, säger Kristina Swiech, jurist och handläggare hos Rädda Barnen.

I rapporten får Migrationsverket svidande kritik för att inte se till barnens bästa.

Som exempel tar man upp utvisningsbeslutet av de fyra serbiska syskonen vars pappa mördades på Norrberget i Söderhamn för snart två år sedan och deras mamma dömdes till åtta års fängelse för medhjälp till mord. Inte förrän fallet drevs till Europadomstolen av juristen Gunilla von Wachenfeldt, Gävle, blev det en ändring. Hon hänvisade till barnens rätt att hålla kontakten med sin mamma, och det avgjorde saken. Barnen fick uppehållstillstånd.

Genom att hänvisa till barnperspektivet situationen för ensamma mammor finns en möjlighet för Lys Nsem och hennes fyraåriga dotter Jessica att driva processen vidare, enligt de jurister som Kuriren har talat med.

Några skyddsskäl finns inte för Lys och Jessica. Migrationsverket anser att Kongo-Kinshasa är tillräckligt säkert.

Fattigdom, svårigheter att försörja sig, sjukdomar som malaria och amöbadysenteri är heller inget skäl att få stanna, eftersom en så stor del av mänskligheten lever under sådana förhållanden.

Någonstans i asylprocessen borde Jessicas bästas ha beaktas – ur ett barnperspektiv – och hur ensamstående mamma ska klara sin och barnens försörjning, anser flera. Och måste ske under utlänningslagens passus om synnerligen ömmande omständigheter. I dagsläget är det extremt svårt för barn att få asyl av det skälet.

Migrationsminister Tobias Billström (M) kommenterar inga enskilda ärenden, men i en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver han, Fredrick Federley (C), Ulf Nilsson (FP) och Lars Gustafsson (KD) att asylsökande barns rätt måste stärkas, och pekar på rättssäkerheten. Hur utlänningslagens skrivning om synnerligen ömmande omständigheter används när det gäller barn ska kartläggas. Om det visar sig att tolkningarna är snävare än avsett så måste den ändras, skriver han i lördagstidningen.

 

Mer läsning

Annons