Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radiojournalist skildrar Joe Hills livsöde

/
  • Niklas Söderqvist har fastnat för den dokumentära berättarformen under sin radioutbildning.

Med skott från gevär avrättades protestsångaren Joe Hill för 100 år sedan. Nu blir hans liv till en radiodokumentär tack vare söderhamnaren Niklas Söderkvist.

Annons

Under tre dagar kommer radiopubliken i P4 Gävleborg att kunna lyssna till en spännande skildring av Gävlesonen Joe Hills liv. Bakom dokumentären står den nyutbildade radiojournalisten Niklas Söderqvist från Söderhamn.

– Jag är den första som gör en berättelse om honom i radioformat. Det känns viktigt att historian blir berättad, säger Niklas Söderqvist.

Joe Hill var känd som en av 1900-talets mest inflytelserika protestsångare i USA och har inspirerat andra stora musiker som Bob Dylan och John Lennon. I år är det 100 år sedan han arkebuserades till döds efter en uppmärksammad mordrättegång i Salt Lake City.

Dokumentären är Niklas Söderqvist examensarbete från den radioutbildning han har läst vid Bollnäs folkhögskola under två års tid. Under de avslutande månaderna fick eleverna fria händer att välja ett ämne till sitt sista projekt. För Niklas Söderqvist var valet enkelt.

– Jag är intresserad av historiska händelser och Joe Hill var en person som många inte känner till. Men en stor del av hans liv är dåligt dokumenterat så det har krävt mycket arbete, bland annat har jag läst amerikanska tidningsartiklar från 1915.

Är det dokumentära berättande något du har fastnat för?

– Berättarformen i en dokumentär är väldigt speciell. Du kan måla upp bilder och använda många olika tekniker för att framställa historien på ditt eget sätt och det gillar jag. Det finns så många infallsvinklar att använda sig av.

Hur kommer det sig att du får ditt arbete spelat i radion?

– Under arbetets gång kontaktade jag radion då jag ansåg att det vore intressant för dem att ta del av. De lyssnade av arbetet och vi kom fram till att det skulle sändas i tre delar. Det känns som ett bra kvitto på att utbildningen var lyckad.

Har du några nya planer på fler dokumentärer?

– Nu vill jag bara fortsätta framåt och ge mig in i nästa projekt. Jag har lite idéer och ser fram emot att få bita tag i något nytt att nörda ner mig i.

Radiodokumentären om Joe Hill sänds under tre dagar med start, 28 juli.

Mer läsning

Annons