Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädd för främlingsfientligheten

Söderhamn ska även fortsättningsvis ha ett solidariskt flyktingmottagande – men på en mer rimlig nivå, anser kommunalrådet Eva Tjernström (S).

Annons

Skulle varje kommun ta sitt ansvar och fördela flyktingmottagandet i Sverige utifrån sitt invånarantal skulle Söderhamns kommun ta emot 80 – 90 flyktingar, skrev Eva Tjernström och John Staffas i en insändare förra veckan.

Insändaren har genererat en lång rad kommentarer på Kurirens webb, hela.hälsingland.se, där flera ger uttryck för att Eva Tjernström "äntligen har förstått att det finns för många flyktingar i Söderhamn."

Debatten på webben har fortsatt efter kommunens möte med Migrationsverket, där överenskommelsen stannade vid 400 flyktingar, mot dagens 551. Kommentarerna på webben tagit en annan riktning, där flera undrar hur ett flyktingmottagande på 80 – 90 kan bli 400.

– Siffrorna vi använde oss av i insändaren var en hypotetisk beräkning av hur det skulle kunna se ut. Det John Staffan och jag ar gjort är att lyfta flyktingfrågan till en nationellt plan, där vi tycker att man på riksnivå måste jobba för att fler kommuner tar emot flyktingar.

Hon understryker att hon inte medverkade som kommunalråd, eftersom insändaren är mer en partipolitisk inlaga.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att lyssna till vad folk i allmänhet tycker, och jag förstår att det finns en gräns för solidariteten bland medborgarna. När vi inte orkar och inte har kontroll på situationen har vi nått den gränsen när flyktingmottagandet blir övermäktigt, säger hon.

När flyktingmottagandet blir för stort kommer motreaktioner.

• Vad är du mest rädd för?

– För att de främlingsfientliga krafterna får för stort utrymme. Därför är vi så tydliga med att Migrationsverket inte kan fara fram med oss hur som helst. De är tvungna att lyssna på oss, och det har de gjort, säger hon.

Mer läsning

Annons