Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provår för silon i Stugsund

/

Den sista januari 2007 stängde Svenska Lantmännen sin silo i Stugsund. I år är den öppen igen sedan Farmartjänst och Maskinringen i Hälsingland, FTMR, hyrt silon för att under ett år undersöka om det går att driva den vidare.

Annons

Lars Åke Magnusson har börjat tröska korn och havre på sina åkrar i Sund, Söderala. På torsdag morgon tippade han det fjärde lasset korn på mottagningsgallret i silon i Stugsund.
I två år har bönderna tippat spannmålen på en platta i en lokal i närheten där den sedan lastats på bilar och körts till en silo i Västerås för torkning och lagring.
– Det är mycket bättre när vi kan leverera direkt i siloanläggning. Provtagningen på vattenhalten i säden blir mera tillförlitlig. Vi slipper också de långa transporterna som kostar pengar och är negativ för miljön. Nu torkar och lagrar man spannmålen på plats, säger Lars Åke Magnusson, som har massor av lass att tippa av i Stugsund framför sig.
När skörden är bärgad räknar man med att silon som rymmer 6 500 ton ska vara fylld till hälften, cirka 3 000 ton alltså.
För FTMR återstår sedan att göra en utvärdering och se om det finns ekonomiska förutsättningar driva silon vidare.
Förhoppningen är att stigande spannmålspriser ska öka intresset för spannmålsodling och där med ge ökade leveranser till silon i Stugsund.
När Lantmännen stängde silon i Stugsund tillsammans med ytterligare ett 70-tal över hela landet, var det för att spara pengar. Leveranserna vid den tiden var närmare 6 000 ton. I fjol levererade hälsingebönderna 1 200 ton i en lagerbyggnad i Stugsund. Som mest tog man emot över 13 000 under några år på 1970-talet.

Mer läsning

Annons