Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt ger jobb åt nyanlända

Att Arbetsförmedlingen tagit över etableringsansvaret för nyanlända personer har blivit ett framgångsrikt koncept i Söderhamn.

Annons

Det har gått ett år sedan Arbetsförmedlingen ansvaret för nyanlända personer med målet att dessa ska få egen försörjning. Mohamed Chabchoub som är chef på Arbetsförmedlingen i Söderhamn tycker att systemet har lyckats bra.

– Vi gör de nyanlända mer attraktiva på arbetsmarknaden genom att utrusta dem, säger Mohamed Chabchoub.

Arbetsförmedlarna har ett nära samarbete med kommunen. De har flyttat ihop i samma lokaler, och ordnat så att det finns representanter från integrationsenheten på plats på arbetsförmedlingen.

– Det underlättar för våra sökande att de bara har en dörr in, där de kan få hjälp med allt de behöver, säger Mohamed Chabchoub.

Etableringsprojektet finns till för alla utlandsfödda i hela Söderhamns kommun.

– Det är viktigt att satsa på nyanlända personer. Om vi tittar framåt i befolkningsutvecklingen syns att deras arbetskraft kommer att behövas i och med att vi lever allt längre samtidigt som det föds färre barn, säger Mohamed Chabchoub.

Målet är att projektets deltagare inom två år ska ha fulltidsysselsättning i form av arbete, studier eller praktik 40 timmar i veckan. Mellan 20 och 30 personer deltar i etableringsprojektet i Söderhamn just nu.

Mer läsning

Annons