Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset ska höjas i gästhamnen

Båtbranschens riksförbund har i en färsk undersökning pekat ut ett par prisvärda smultronställen för båtägare runtom i landet. Söderhamn ligger bra till. Men nästa säsong väntar en 20 procentig höjning.

Annons

När prisvärdheten mättes bland 61 kommunala hamnar kom Söderhamns kommun på plats 13. Sveriges dyraste hamn ligger i Malmö. Där får besökarna betala över 1600 kronor – per bryggmeter. Men Söderhamn ligger i andra delen av skalan med sitt pris som är ungefär två tredjedelar mindre än Malmös, visar en undersökning som Sweboat gjort.

– Vi har ett priskänsligare läge här än på de mer turisttäta destinationerna. Just för att de som bor här ska kunna utnyttja våra hamnar har vi valt att hålla en lägre prisnivå, säger Henrik Olsson vid skärgårdsenheten i Söderhamn.

Kommunen räknar med totalt omkring 500 båtnätter per sommar för hamnen i Söderhamn samt Storjungfrun. Båtgästerna innebär en stabil inkomstkälla för kommunen under sommaren. Och många båtgäster lockas av den låga kostnaden. Men nästa säsong ska priset höjas från 80 till 100 kronor.

– Man vill ha bra kvalitet på den service som levereras. Vi börjar med att höja kvalitén, så höjer vi priserna efteråt. Det blir ingen hysterisk höjning, säger Henrik Olsson.

Mer läsning

Annons