Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för bio i 3D

/

Svea tillför en ny dimension till biotittarna.
På lördag är det premiär för 3D.

Annons

Växtligheten på planeten Pandora i Avatar-trailern är så nära att du kan ta på den. Neytiri spänner sin båge och siktar rakt ut mot publiken.

När Scratte i slåss mot en flygekorre om en nöt i "Ice Age" görs det alldeles framför ens ögon – och mössen i kommande filmen "G Force" sticker ut sina huvuden långt utanför skärmen.

Det är lätt att charmas av den nya 3D-tekniken, som ger djup åt den platta bioduken.

John Moberg, som sköter bion i Söderhamn, är förväntansfull inför lördagens premiärvisningar av "Alice i underlandet" och "Avatar".

- Det är väldigt effektivt, det är ett system från Dolby. Det finns flera olika, men det här ska vara det bästa, enligt de mekaniker som åker runt och installerar, säger han.

För ungefär ett år sedan fick svenska biografbesökare chansen att se 3D-bio för första gången.

Till skillnad från vanlig plattbio tar besökarna på sig ett par speciella glasögon, vilket gör att det som händer på duken ser ut att ha ett djup. Ögat luras att tro att objekt finns längre fram och längre bak än själva duken.

Utrustningen kostar omkring miljonen, så det är en ekonomisk risk att satsa på 3D.

- Nu har vi fått ett kvitto på att tekniken fungerar fantastiskt bra. Och den sista pusselbiten är ju att det kommer filmer framöver som är attraktiva, säger Thomas Runfors.

Han ser 3D-tekniken som ett vapen i kampen mot tv-soffan, snarare än den mot nedladdning.

- Framför allt krävs bra filmer som lockar folk att gå hemifrån, men en del filmer kommer inte tjäna på att visas i 3D, som drama. Man kan inte hänga upp allt på 3D, säger han.

I maskinrummet på Svea står den stora svarta digitala projektorn bredvid den föråldrade 35-millimeters analoga. Filmerna kommer numera på hårddisk och de otympliga rullarna är snart ett minne blott. Projektorn kan också användas för att visa vanlig film.

Mer läsning

Annons